הצעה: מנגנון חדש להכרה בנפגעי פוסט טראומה

הודעה של דובר ועדת החוץ והביטחון, מובאת כאן כלשונה

יבחן מנגנון הכרה חדש לנפגעי פוסט טראומה שיבטל את אחוז הנכות ויפחית את התלות בוועדות הרפואיות.

 צוות ועדת החוץ והביטחון לבחינת פעילות אגף השיקום במשרד הביטחון בראשות ח"כ ישראל חסון (קדימה) קיים היום (יום חמישי) דיון לבחינת ההתקדמות הטיפול בנפגעי פוסט טראומה (הלומי קרב).

ד"ר גדי לובין, ראש שרותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, הציע להקים מנגנון חדש שיאפשר לייעל באופן משמעותי את הטיפול בהכרה שמקבלים נפגעי הפוסט טראומה. על פי המנגנון החדש, במקום להגדיר את הזכאות על פי אחוז הנכות, יוגדרו שתי רמות בלבד של פגיעה ולכל רמה יוגדר סל זכאויות. המנגנון החדש על פי ד"ר לובין יקצר משמעותית את זמן ההמתנה להכרה ובנוסף יוריד את רף התסכול של הנפגעים.

 מר זאב וייסמן, סגן ראש אגף השיקום, התייחס למנגנון החדש שהוצע וציין כי יתכן והמנגנון יאפשר לנו להרחיק לכת עד לכדי מצב שכמעט ולא נידרש לוועדות רפואיות בכדי לקבל החלטה בדבר ההכרה של הנפגעים. עוד הוסיף מר וייסמן כי נכון לתת את הדעת לשאלה מדוע ילדי נפגעי פוסט טראומה לא מקבלים תמיכה פסיכולוגית כאשר להבנתו שירות זה לא ניתן בעיקר בשל מחסור בכוח אדם ותקציבים במשרד הביטחון. האגף לדברי וייסמן ישקול לאשר טיפולים מתקדמים כגון שייט אתגרי אם יוכח שיש בדבר כדי לתרום לטיפול.

 ד"ר חיים קנובלר ציין כי ישנם מקרים רבים בהם חיילים שנפגעו מקבלים טיפול יעיל ומהיר ב"מסלול הירוק" של היחידה לתגובות קרב בצה"ל, אך לאחר תקופה הם נדרשים לעבור שוב את כל מסלול ההכרה באגף השיקום לצורך הכרה קבועה.

 עו"ד עידן קליין, מנהל אגף משפטי בארגון נכי צה"ל ציין כי, אף אחד מהחיילים שהשתתפו במלחמת לבנון השנייה לא פנה מיוזמתו לקבל אחוזי נכות או הכרה. דיברתי עם חייל שסיפר שראה את רס"ן רועי קליין קופץ על הרימון וכל מה שהוא ביקש זה לקבל את הכדור שמחברים להגה של הרכב. אחרי שהבנתי שזה שזו בקשתו הבנתי שדווקא הוא חייב לקבל טיפול.

 ח"כ ניסים זאב (ש"ס), התייחס לכך שהיציאה לעבודה עוזרת מאוד לשיקום ולכן אסור שהנפגעים ימנעו מלצאת לעבוד רק בשל החשש שיאבדו את הפיצוי. 

 ח"כ חסון ציין כי מבחינתו הוא אינו מוכן לקבל את הרעיון שהטבח בשב"כ שעבד 24 שעות ונכווה משמן בזמן שהכין אוכל ללוחמים שהיו במבצע לא יקבל הכרה. באשר למנגנון ח"כ חסון סיכם כי נכון לבחון בחיוב את המנגנון החדש של 2 הרמות בתוספת של רמה בסיסית שתאפשר הכרה ראשונית לצורך הענקת טיפול. כמו כן יש צורך לבחון את האם הפסיכיאטרים באגף השיקום אכן מכירים ומתאימים למלא את תפקידים.

 להבנתו יתכן וההוצאות הכלכליות בתפיסה החדשה יהיו זהות לשיטה המקובלת היום ולפיכך נידרש לבחון את הנושא גם בפן הכלכלי. ח"כ חסון הוסיף כי אין למדינת ישראל בעיה תקציבית לטפל בנפגעים, הבעיה היא איך מטפלים בהם. התקציב של אגף השיקום בשנה הוא 2.6 מיליארד בפועל האגף הוציא כ 2 מיליארד. ח"כ חסון, הנחה את ד"ר לובין להקים צוות שיבחן את המודל החדש גם למול נפגעי פעולות האיבה. עוד החליט ח"כ חסון כי בתוך שבועיים יפגשו נשות הנפגעים המהוות את המעגל השלם בתחום השיקום בכדי לבחון דרכים לעזור להן ולנפגעים בהתמודדות.

 הערת המערכת:

ההודעה מתייחסת למונח נפגעי פוסט טראומה (PTSD), אך מתוכן הטקסט נראה כי ההקלות אמורות לחול אך ורק על נפגעי טראומה במערכת הביטחון ואולי, בעתיד, גם לנפגעי פעולות איבה, אך לא למאובחני PTSD אחרים (נפגעי אונס למשל).

לקריאה נוספת: כתבה על דיון בנושא, שנערך בוועדה ב-11 נובמבר

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Leave a Reply