הפייגלינים של קדימה

מהו פתרונה של חידת קדימה? האם היא אותה בועת פרסומאים כפי שנראתה בהקמתה? נראה שלא.  רבים מהנצים של פעם התמתנו, והחליפו את הטפרים במעין עלה של זית, לעומתם נשמעים במפלגה הזו קולות אנטי-דמוקרטיים להפליא וקולם של המנהיגים ח"כ ציפי לבני וח"כ שאול מופז אינו נשמע להסותם
מאת: נועם שיזף ותמי זנדברג

למעלה מחמש שנים לאחר הקמתה של קדימה, המפלגה שהקים ראש הממשלה אריאל שרון על רקע ההתנתקות מעזה והקרע הפוליטי בליכוד, היא עדיין חידה.

קדימה ספגה ביקורת מכל כיוון. משמאל כינו אותה "ליכוד ב", מימין "מפלגת של יאפים אשכנזים", וכולם הסכימו שמדובר בבועה מבית היוצר של פרסומאי, שסופה להיעלם. אולם המפלגה שמרה על כוחה בבחירות וגם בסקרים, ודווקא כיום, במציאות פוליטית תזזיתית ורבת תהפוכות, נראה שקדימה כאן כדי להישאר. אם כן, בעוד שאלת הישרדותה של קדימה יורדת מעל סדר היום, בולטים סימנים מטרידים לגבי אופיה.

בקדימה מחנה מתון יחסית, התומך בפתרון שתי המדינות ומחויב באופן בסיסי לשוויון בפני החוק, לחופש הדיבור ולזכויות אזרח. חלק אחר ומעניין במפלגה הוא מחנה ה"מתפקחים": נצים לשעבר וקנאי ארץ ישראל השלמה כמו רוני בר און, מאיר שטרית, זאב בוים ואפילו צחי הנגבי, שמתוך הכרה במציאות הגיאו-פוליטית קיבלו את עקרון הפשרה הטריטוריאלית וההסדר המדיני.

אם נתעלם לרגע מהקויים הימניים-כלכלית של כל המוזכרים לעיל – עובדה המצביעה יותר מכל על סכיזופרניה קדומה במערכת הפוליטית הישראלית – הרי שהעמדה המדינית של מחנה זה, יחד עם הבחירה האמיצה של של ציפי לבני להישאר באופוזיציה, היו יכולות לסמן את חזרתה של אלטרנטיבה יונית אמיתית למערכת הפוליטית.

אלא שלאחרונה בולט במפלגה הגדולה בישראל קול שלישי ומטריד. מדובר בקבוצה של חברי כנסת מקדימה המובילה את יוזמות החקיקה המסוכנות ביותר לעתידה של הדמוקרטיה הישראלית, המסיתה מעל כל במה נגד מחנה השמאל ונגד ארגוני זכויות האדם, ותומכת בקיצוניים שבין חברי ישראל ביתנו בהתקפותיהם משולחות הרסן על הציבור הערבי. חבריה מכתיבים סדר יום פרוע ופופוליסטי, וסוחפים אחריהם ביוזמותיהם המסוכנות גם פרלמנטרים מתונים יותר.

היו אלה דווקא חברי כנסת מקדימה שנרתמו לקמפיין של תנועת הימין הקיצוני "אם תרצו" כנגד ארגוני זכויות האדם בישראל והקרן המרכזית התומכת בהם, הקרן החדשה לישראל. חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' הובילה את מתקפת הימין על הקרן החדשה בכנסת, כינתה את פעילות הקרן "בגידה", ותבעה שמדינת ישראל תפסיק לשתף פעולה עם העמותות החברתיות שהקרן מממנת. חבר הכנסת עתניאל שנלר מקדימה קרא לחקירת כנסת על פעילות הקרן החדשה לישראל, ואילו חברת הכנסת רונית תירוש בחרה להביע את תמיכתה ב"אם תרצו" בגימיק משונה, כשהתנדבה לתקלט במסיבה שהתנועה ארגנה במהלך הקמפיין נגד הקרן החדשה.
התבטאויתיהם ומהלכיהם הקיצוניים של חברי קדימה בולטים גם ביחס לציבור הערבי. ×—"×› שמאלוב-ברקוביץ' הובילה את ההשתלחות בח"×› זועבי בוועדת הכנסת בעקבות ההשתלטות על המשט לעזה, ואף כינתה אותה בדיון "חברת הכנסת זובי" – הערה שיו"ר הוועדה הורה למחוק מהפרוטוקול, ואפילו חברת הכנסת מרינה סולודקין הפציעה עם יוזמה משלה: לאסור לבישת רעלות בישראל.

חברי הכנסת תירוש, שנלר, אבי דיכטר, גדעון עזרא ויואל חסון היו לאחרונה בין מגישי הצעת החוק שתאפשר לפרק ארגונים שהיו מעורבים בפעולה הקשורה להעמדה לדין של בכירי ממשל או קציני צה"ל באשמת פשעי מלחמה. הצעת החוק חסרת התקדים הזו עלולה להפוך בפועל את הביקורת על פעולות צה"ל והממשלה לעבירה על החוק, והיא נועדה להרתיע את ארגוני זכויות האדם מלהוציא לאור פרסומים שעלולים להביך את הממשלה והצבא. אולם בכך אין קיצוני קדימה מסתפקים, לאחר הפגנת השמאל נגד מדיניות הממשלה העלתה ח"כ שמאלוב-ברקוביץ' הצעה לסדר היום של הכנסת כנגד קיום הפגנות של "שלום עכשיו".

אלו רק דוגמאות ספורות לפעילות האגף הקיצוני בקדימה. ללא תמיכת והתגייסותם של חברי הכנסת הללו, ספק אם רבים מהרעיונות ההזויים והקיצוניים שעולים בכנסת בימים אלו היו זוכים להתייחסות רצינית. עושה רושם שחברי הכנסת הללו אינם מבחינים בין דעות שאינן מקובלות עליהם לדעות שאינן חוקיות; ויתכן שהם מבינים היטב את ההבדל, ורק מעוניינים לרכב על הלך הרוח הלאומני בציבור הישראלי. כך או כך, פעולותיהם מובילות לפגיעה חמורה בחופש הביטוי ובזכויות האזרח, לצמצום אפשרויות המחאה וההתארגנות הפוליטית בישראל, ולרמיסת מה שעוד נותר משמה הטוב של "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

אל מול הגל העכור הזה, קולה של מנהיגת קדימה, ציפי לבני, אינו נשמע. בניגוד לבנימין נתניהו, הנלחם באופן גלוי במחנה הפייגלינים במפלגתו, ומאותת בכך לאזרחי ישראל ולמנהיגי העולם כי דרכם אינה מקובלת עליו, שומרת לבני על שתיקה רועמת, שניתן לפרשה כהסכמה למהלכי האגף הקיצוני במפלגתה. כך גם עושה שאול מופז, הרואה את עצמו כאלטרנטיבה להנהגת קדימה.

בהימנעותם מהבעת עמדה ברורה בנוגע להתבטאויותיהם ויוזמותיהם של "מחנה הפייגלינים" בתנועתם, מחזקים לבני ומופז את דימויה של מפלגתם כיוזמה ריקה של משרד פרסום, ולא כתנועה פוליטית רצינית בעלת מערכת ערכים ברורה. אולם העניין כאן אינו רק עתידה של קדימה: שתיקתם של לבני ומופז מאפשרת את קיומה של קואליציה רחבה בכנסת ובציבור המערערת במהירות מבהילה את ערכי היסוד של הדמוקרטיה הישראלית. על שני חברי הכנסת הטוענים לראשות המפלגה לזכור שמנהיגות אינה התחנפות לדעת הקהל או הליכה אחרי העדר, אלא בעמידה על עקרונות ובהובלת השיח הציבורי. בימים לא פשוטים אלו, האחריות על דמותה של מפלגתם, ובמידה רבה גם על אופיה של החברה הישראלית, מונחת על כתפיהם.

a href="http://www.promisedlandblog.com/">נועם שיזף הוא עיתונאי ובלוגר, טוריו מתפרסמים בין היתר במגזין "אחר" של רון מיברג ובעיתונים משפיעים בישראל ובחו"ל.

a href="http://blogs.newmeretz.org.il/tami/">תמי זנדברג היא חברת מועצת עיריית תל אביב וחברת מערכת עבודה שחורה.

תגובות העורך: 1. התרומה העיקרית לשרידתה של קדימה היא היותה באופוזיציה.  2. בואו לא נשכח, קדימה היא מפלגת ימין חברתי

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , , , ,

30 Responses to “הפייגלינים של קדימה”

  1. ערן הגיב:

    בהעדר כל תוכן ערכי ואידאולוגי, יש שתי אפשרויות. או שהמפלגה תתפורר כמו אלה שבאו לפניה, או שהסמלים והמסגרות יהפכו לתוכן אידאולוגי – וזה פאשיזם. מאחר שהאקלים הציבורי מאפשר את האפשרות השניה, היא מתרחשת. זו גם הסיבה שחברי כנסת מישראל ביתנו מצאו את עצמם בבית דווקא בקדימה ולא בליכוד (שהוא בעיקרו ימין שמרני מסורתי, מהסוג שמאפשר את הפאשיזם ולא יוזם אותו), ושחברי כנסת כגון שמאלוב ברקוביץ מצאו את עצמם בקדימה מלכתחילה למרות שמקומם הטבעי הוא, לכאורה, ישראל ביתנו וימינה.

  2. דרך אחת פשוטה ויעילה לטפל בבעיה הגיב:

    לפחות 3-5 מנדטים שהצביעו לקדימה אם לא יותר הם לשעבר מצביעי מרצ או מהיונים שבמצביעי העבודה. אלה שהאמינו ב-2006 ש"רק אולמרט יחזיר אותנו לקווי 67" (משפט ששמעתי מפעילת תעאיש ולא האמנתי) או ב-2009 ש"זה או ביבי או ציפי".

    התפקדות מאורגנת של אחוז ניכר מהאנשים הללו לקדימה יכולה להוות תמונת ראי של מה שפייגלין עשה בליכוד, אבל בצורה יותר מוצלחת. במקום להשתין מהמקפצה ולנסות להדיח את היור המכהנ/ת, ליצור בלוק מתפקדים שידאג לחסל פוליטית את חברי הכנסת הימניים של קדימה ולקדם את המתונים (נחמן שי ושלמה מולה למשל). ברגע שחברי הכנסת יהיו מודעים לכך שהרבה מאוד מהמתפקדים של קדימה הם אנשי שמאל ציוני – הם יתנהגו בהתאם, בגלל פחד הפריימריס.

    כל ×–×” כמובן לא מונע מאותם מתפקדים (בדיוק כמו אנשי פייגלין בליכוד) להצביע למפלגות שאינן קדימה – בדגש על מרצ וחד"ש – כדי לאזן את הבחילה בכך שהם מתפקדים למפלגת הון-שלטון עם אחוז ניכר של חכים שנמצאים מימין לליכוד.

    איתי

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    קדימה נוצרה כחלק מהתפוררות הליכוד למרכיביו המקוריים, ליבראלים (כלכליים) מצד אחד וסתם לאומנים מצד שני. אפשר לעשות למפלגה הזו רציונאליזאציות עד מחר, אפשר למוד קצת על האמא הרוחנית של קדימה: הציונים כלליים-ליבראלים של השנים 1948-1969. גם שם היו שוחרי שלום ומחרחרי מלחמות וכולם ביחד הגנו על האינטרסים של בעלי ההון תוך שהם מדברים על המעמד הבינוני. והיו להם בוחרים אפילו לא מעט, בסביבות 15-17 מנדטים רוב הזמן אבל לפעמים גם קצת יותר. הרבה זעיר בורגנים טובים הצביעו להם והם בתמורה ייצגו את ההון, נשמע מוכר?

    איתי, הניסיון של מפקד ארגזים נכשל כבר עם פרץ ויחימוביץ בעבודה. התפקדנו, סכרנו את אפנו ומה יצא לנו מזה? פרץ התנהג כיו"ר העבודה כמו אחרון המתן וילנאים בלי שום ניסויון לנצל את הבחרו לשינוי אמיתי במפלגה. יחימוביץ, אני לא רוצה להרחיב, חס וחלילה שאני אמתח ביקורת על כבודה.
    להתפקד לקדימה? זה צעד מכין לקראת זה שגם עליהם לא יהיה אפשר למתוח ביקורת במאמר בלי לספוג ממך את הכינוי טהרן? מה הגבול? אולי נתפקד בשביל מירי רגב לליכוד? אולי נאחז בחזון החברתי של אורלב? לי נמאס לחפש מימין לי את הגאולה, יש שם רק זוהמה. זה אמנם תנאי מפתח לגאולת ביבים אבל הביבים האלו ריקים מגאולה.

    לא נמאס לאף אחד פה מהדיונים העקרים ופנטזיות האנטריזם? לא הגיע הזמן לפעול למען הנפת הדגל שלנו. בינתיים מרוב דיבורים על הצורך במשהו גדול ורציני. אנחנו מבזבזים זמן יקר.

    את רוב הציבור לא נחנך עד הבחירות הבאות, גם לא נפקח את עיניו, אין לנו עיתון, אין לנו ערוץ טלוויזיה, אין לנו ארגון פרוס ארצית שעוסק בתעמולה. אין לנו גב של בעלי הון. יש לנו בשמאל את מר"צ וחד"ש מבוזות מודרות מנוכרות, אבל עובדות יותר, ס"ד ויותר ציוניות בפועלן ממה שקדימה תהיה גם בעוד אלף שאול מופזים.

    היום אני בטוח יותר מאי פעם שהתשובה נעוצה באיחוד כוחות בין מר"צ לחד"ש וכל מי שירצה להצטרף לחיבור כזה מוזמן. ומי שלא רוצה להצטרף, שישמח בביבי ולבני, בשורה האיזוטרית של משרתי הון עלובים בעשיריה השלישית של קדימה.

    איחוד בין מר"צ לחד"ש להערכתי ולמרות ההערכות המלומדות על ערבים יוק ויהודים אנבלוק יכול לתת מענה שמפלגות המרכז הפוסט ציוניות, המיליטריסטיות והניאו ליבראליות לא יתנו לציבור לעולם.

  4. לטוכולסקי הגיב:

    העובדה שאתה בטוח יותר מאי פעם לא אומרת שזה נכון.

    אולי תתחיל מלערוך מדגם כמותי *מייצג* (יעני לא החברים שלך באוניברסיטה) של בוחרי מרצ ושל בוחרי חד"ש ושאל אותם האם יצביעו לרשימה מאוחדת.

    אחרי זה, מדגם כמותי מייצג ל"מאוכזבי פרץ/ברק/מצנע וכו'" ממצביעי העבודה שהצביעו בבחירות האחרונות לליכוד/ישראל ביתנו/שס/ירוקה-מימד ושאל אותם מה הסיכוי שיצביעו לרשימה מאוחדת של מרצ וחדש.

    אני בטוח שאחרי שתביא מספרים יפים, גם חברי הכנסת של מרצ וחד"ש יתייחסו להצעה הזו ברצינות. העובדה שזה לא נשקל ברצינות מלמדת כנראה שהאופציה הזו פשוט לא פופולרית אלא במחוזות הספציפיים שבהם אתה מסתובב.

    "דברי במספרים גברת" אמר שלומי שבן, זה כלל מס' 1 בפוליטיקה תכל'ס, שהנביא האידיאולוגי, הצודק תמיד, לא רוצה לשמוע.

  5. ×§. טוכולסקי הגיב:

    החברים שלי באוניברסיטה הצביעו ברובם המוחלט לירוקה מימד. לא עניין אותם הסיכוי הלאקטוראלי ולהלן התוצאות.

    רוב מצביעי חדש ומרצ שאני מכיר ואני מדגיש מצביעי ולא חברי, עירונים וקיבוצניקים, עולים וותיקים, זעיר בורגנים ופועלים, סטודנטים ועובדים, על פני כל הדילאים והמיגדרים היו שמחים לראות איחוד. דווקא העסקנים יותר זהירים בהתייחסותם.

    אם אתה מתכוון לאנשי קמפוסלה ולא לחברי האישיים באוניברסיטה, חלקם בעד איחוד חלקם נגד, מה שבטוח הוא התעוזה שהייתה ועודנה קיימת בקמפוסלה. אפשר לנגח את זה בתור משהו שמתאים לאוניברסיטה, לא יזיק להתמודד עם העובדה שזה הניסוי היחיד שלא כולל רק ברברת אינסופית שנעשה בשמאל מאז הבחירות האחרונות.

    אנחנו לא בעלי הון שמסוגלים בהינף אצבע לתמרן את עיתונאי החצר שלנו ואת יוצרי הספינים האחרים שלנו למנף לנו מפלגות צעצוע. אנחנו סוציאליסטים. והעבודה תמיד תהיה קשה. אין מספרים אינסטנט, תולדות תנועת הפועלים רצופות לא רק במהפכות אלא בעיקר בעבודה קשה. בבנייה מלמטה. כמו שהמפלגות הס"ד נבנו, כמו שהאיגודים נבנו, כמו שצריך.
    אי אפשר לחלום כל הזמן על מחטף, מפקדי ארגזים, איחודי אינסטנט. לשלטון נגיע אם נגיע רק אחרי הרבה עבודה רצינית.

  6. דנדו דוד הגיב:

    במקום להקשיב לחולמניים כמו ק צריך ללכת עם מי שמספק את הסחורה ומסוגל להשתלט על העבודה.
    שלב א' – לתמוך ביחימוביץ.
    שלב ב' – לאחות את הקרע בינה לבין עמיר פרץ.
    שלב ×’' – להעיף את ברק.
    לתמיכה ביחימוביץ לחצו כאן:
    http://www.shelly.org.il/node/3929

  7. ערן הגיב:

    איך אפשר לתמוך במישהי שאין לה שום עמדה (מוצהרת – למיטב ידיעתי) בשני הנושאים הבוערים על סדר היום הישראלי – הכיבוש וסכנת הפאשיזם?

  8. אם על כל שעה שלמה שאנחנו מבזבזים על דיונים אינסופיים בשאלה "מה צריך לעשות" ו"לאיזו מפלגה להתפקד" היינו מקדישים ולו דקה בודדה אחת ל- פשוט לעשות משהו – לפקוד מכרים למפלגות, להגיע לפעילוית שטח, ולהפיץ מסר ס"ד שיטתי למכרינו, לקוראי בלוגינו ולעיתונאים – מצבנו ×”×™×” משופר בהרבה.

  9. ערן – מטרת המאמר היתה לסמן את הארכיטקטורה הפוליטית של קדימה, מעמדת מוצא שהיא לא עומדת להעלם, בין אם נאהב זאת או לא. לכן, חשוב ×”×™×” לנו למסגר את המחנה הפשיסטי – בדיוק ×–×” שאתה מדבר עליו, אבל גם לסמן את האחריות של המחנה השפוי, ובפרט את האחריות של ראשי המפלגה. ראה את התנהגותו של נתניהו כלפי מחנה פייגלין, ולא חשוב כרגע אם ×–×” כתוצאה של מחלוקת אידיאולוגית אמיתית או ×›×™ הוא הבין שזה מזיק לו.

    איתי – זו בהחלט דרך פעולה פוליטית לגיטימית, אך חשוב שמי שיעשה זאת יידע בין היתר עם מה הוא מתמודד.

    טוכולסקי (בכל התגובות) – גם ×–×” לגיטימי בהחלט, ואני נוטה לחשוב שגם אם תהיה התכנסות של המפה הפוליטית לפחות מפלגות, בוודאות תהיה יותר מאחת בין המרכז לשמאל. לגיטימי לחלוטין לסמן לעצמך איפה אתה בשדה ×”×–×”, אבל כפי שכתבתי לערן, לדעת נועם ולדעתי אי אפשר להתעלם מקדימה כשחקנית במשחק ×”×–×”, וככזו חשוב למפות את הקולות בתוכה ולבודד את המחנה הפשיסטי.

  10. ×§. טוכולסקי הגיב:

    ל-7 במקום להקשיב לחסידים שוטים של כל אחד, כדאי להפנים שאף אחד לא יעשה בשבילנו כלום. לשלי יחימוביץ הייתה הזדמנותץ להגיד אחרי, הייתה הזדמנות להתפייס עם פרץ, היא בחרה שלא אז אל תבטיח לנו את מה שהיא מסרבת. באותה מידה סביר להניח ש:
    שלב א' לתמוך ביחימוביץ
    שלב ב' להעיף את ברק
    שלב ג' להכתיר את בוזי
    שלב ד 6 מנדטים בבחירות
    שלב ה' שלי ובוזי הולכים לקדימה

    ל-9 יש עכשיו מפקד של מרצ ומפקד של העבודה, אתה מוזמן להצטרף לכל אחת מהמסגרות ולהשפיע. לחד"ש אפשר להצטרף פחות או יותר כל יום.

    בשטח מתגלגלת יוזמה של ס"ד מאוכזבים, שמירצהשם תהפוך מסדרת מפגשים להתארגנות שתכלול כמה גופים. אנשים באתר ובדיון פוקדים למפלגות, מגייסים אנשים או שואלים האם המסגרות הקיימות שוות את זה.

    מסר ס"ד לגווניו מופץ מעל דפים אלו בקביעות. הדיון כאן נועד לקדם משהו מעבר לקיים, משהו שחסר ושלא המפלגות והמסגרות ולא המנהיגים וחברי הכנסת כרגע מסוגלים לענות על המחסור בו.

  11. דנדו דוד הגיב:

    שלי יחימוביץ הוכיחה כי היא מבינה בפוליטיקה הרבה יותר ממר טוכולסקי שהוא מצטיין בעיקר בלכתוב תיאוריות.
    אני מעדיף לתמוך במי שיודעת להביא תוצאות בשטח, עם כל הכבוד לבוז'י אני לא סומך עליו ברגעים קשים.

    לערן
    שלי יחימוביץ היא אחת היחידות שמביעות בעמדות ברורות לגבי הנושאים שעליהם דיברת. היא הייתה מראשוני התומכות ביציאה מלבנון, היא תומכת בעסקת שליט מתוך בחירה מודעת ומנומקת.

    תמיכה בשלי משמעה הפשרת היחסים בינה לבין עמיר פרץ. זה הסיכוי היחיד לעבודה.

  12. ×§. טוכולסקי הגיב:

    דנדו, גם הטחת עלבונות מצריכה דיוק בפרטים.
    אני לא יודע מהי הצטיינות בכתיבת תיאוריות, אני לא פילוסוף. האם העובדה שכתבתי על המשבר בבורסה הרבה לפני שהוא פרץ או על השפעת הריבית הנמוכה על מחירי הנדלן הופכת אותי לתיוארטיקן? לא רואה את הקשר. אני מספק את הניתוח שלי למציאות.

    לתמי, אני לא מתעלם מקדימה, אני פשוט מזהה אותה כאויב. יש בקדימה אנשי שמאל מובהקים כמו אורית זוארץ שפועלם מבורך, זה לא עושה את קדימה אפילו מפלגת מרכז.

    המטרה לקחת את הבוחרים הטועים והמוטעים משם ומכל מפלגה אחרת שבוזזת את מאגר הקולות הטבעי של השמאל באמצעות מנגנוני שליטה ותעמולה פרטית של בעלי הון באמצעות מה שמשום מה עדיין מכונה תקשורת חופשית.

    במציאות ובלי שום קשר לתיאוריות ניסיתי את דרכך, שהסתיימה עבורי במפח נפש גדול. אני אהיה הראשון להודות בטעות ביום ששלי יחימוביץ במקום להמשיך במסעה ימינה, מחד"ש לקדימה דרך העבודה, תודיע שהיא החליטה להיות אלטרנטיבה ולא זנב לעיני ובוזי. אני אשמח להתפקד מחדש לעבודה בשבילה, להזכירך היא אמרה לי בעצמה לחפש מנהיג אחר.

    תמיכה בשלי משמעותה תמיכה בשלי לא בהפשרה בינה ובין פרץ, לזה היא לא צריכה תומכים רק למחול על כבודה. מה שתמיכה בשלי כן טומנת בחובה היא תמיכה בהרצוג ועיני.

  13. לטוכולסקי הגיב:

    כתבת –

    "החברים שלי באוניברסיטה הצביעו ברובם המוחלט לירוקה מימד. לא עניין אותם הסיכוי האלקטוראלי ולהלן התוצאות."

    1. אף שאיננו חברים, אני מאלה שהצביעו הירוקה-מימד.
    2. ולהלן התוצאות (אם ×›×™ בשום פנים אין לתלות בהן את כשלון השמאל – תימ קיבלה בסה"×› קולות של מנדט אחד, אך להבנתי כחצי מהם "נגזלו" מקדימה, הבית היהודי ואפילו ימינה מזה, אם אף אחד לא ×”×™×” מצביע לתימ, התמונה בכנסת היתה די ×–×”×”, מקסימום גלאון או וילף היו בכנסת…)
    3. אולי בגלל זה אני לא משתכנע מהישימות של ההצעה שלך.

  14. ניסן הגיב:

    אם הדרישה לשקיפות ב"ארגוני זכויות אדם" אשר ממומנים על ידי גורמים חיצוניים, הופכת את מקדמי החוק לפייגלינים , כנראה הכותבים לא מי יודע מה אובייקטיבים. אין שום בעיה בשקיפות, אירועי התקופה האחרונה רק הוכיחו כי ארגוני זכויות כמו ה-IHH הם מסווה לפעילות ותמיכה טרוריסטית.

    קצת יותר מקצועיות בכתיבה ואיזון – לא תזיק.

  15. דוד הגיב:

    זוכרים ששלי יחימוביץ' אמרה שלא תצביע לדב חנין, כי למרות שהוא סבבה והכל, הוא לא עומד בתקווה? זוכרים את זה? זה היה אחד הזרעים שהנביטו את אם תרצו.

    הלאה שלי יחימוביץ'.

  16. דנדו דוד הגיב:

    דב חנין וחדש אינם לגיטימיים במרכז הציבור הישראלי.
    חדש היא מפלגת שמאל קיצוני. חלקם קומוניסטים. חלקם על סף ההיעדר לגיטימיות (אנארכיסטים נגד הגדר). – הם לא יכולים לדור בכפיפה אחת עם מפלגת שלטון.

    מפלגת העבודה נמצאת בין הליכוד לבין חדש – מי שרוצה להיות בליכוד או בחדש שיהיה לו בהצלחה.

    במרץ יש שילוב של הצד השמאלני של העבודה והצד הכאילו ימני של חדש ולכן היא אינה רלוונטית ואינה מופיעה במפה הפוליטית. הלוואי שאילן גילאון, רן כהן והרלוונטיים במרץ יחברו ליחימוביץ.

    העובדה ששלי יחימוביץ תמכה ברון חולדאי רק מלמדת עד כמה האישה אמיצה ולא פופוליסטית – הפופוליסטים, גם ממפלגת העבודה, ישבו על הגדר, ×›×™ לא נעים לצאת נגד הזרם שנוצר עם עיר לכולנו.

    אם תרצו היא תנועת הנוער של ישראל ביתנו, תנועה שמקדשת את הלאומיות והתמיכה העיוורת לשליט – אם מישהו חושב שיש קשר בין אם תרצו לשלי יחימוביץ התומכת ללא סייג בתנועות הנוער בראשות הנוער עובד, בני המושבים ובני עקיבא – אזי מדובר בחולה שאינו מבין כלום והוא מנותק מהמציאות.

    שלי יחימוביץ היא המהיגה הגדולה ביותר שקמה בישראל כבר הרבה זמן.

    ולק. היא אמרה למצוא מנהיג כי הוא מבקש פועל שיגרר אחרי הגחמות שלו, לא מנהיג. צא מזה, אין דברים כאלה. אתה לא נביא ולא גאון הדור. גם אני לא, אבל שנינו רואים ששלי יחימוביץ היא הפוליטיקאי המצליח ביותר בשמאל הישראלי.
    ובניגוד לבוז'י שכנראה מסכים ללטף אותך בלשונו הנחשית, שלי יחימוביץ מצליחה להביא עשרות אלפי מתפקדים לעבודה. בוז'י לא פקד 50 אנשים.

  17. דוד, דוד, טוכולסקי – הגם שאני יכולה להבין מדוע הדיון ×”×–×” מתקיים ביניכם – פעילים פוליטיים להוטים ומבורכים, ובפרט אני יכולה להבין זאת מעל במה זו – אני לא יכולה שלא להעיר: חברים, העבודה ומרצ פשטו את הרגל. שתיהן ביחד וכל אחת לחוד. יש סיבות דומות לפשיטת הרגל בשתי המפלגות, ויש גם כמה סיבות שונות, אבל ×–×” לא משנה את המציאות. פשיטת הרגל היא אידיאולוגית, ארגונית, פוליטית, ושזור בתוכה משבר מנהיגות חריף שלא הצליח למעלה מעשור לחלץ אותן מהמשבר. אבל כל ×–×” לא משנה את העובדה שהוא קיים. אין טעם להאשים את הציבור שחיפש את התשובות בקדימה, וכל שניסינו לעשות במאמר ×–×” הוא למסגר את הסיבות למה אי אפשר למצוא אותן שם כרגע.

    ניסן, כדאי שתכיר קצת את עבודה שחורה כדי לדעת שאין כאן כל יומרה להיות אובייקטיבים, ובפרט במקרה זה בו מדובר בטור דעה, אבל אני חוששת שלא הבנת את המאמר. לדימוי הפייגליני אין קשר לחוק או לארגון זה או אחר, גם אם פיתחת סוג של אובססיה לגביו, אלא לנסיון לסמן את המחנה הפשיסטי בקדימה כמחנה קטן ומוגדר שיש לטפל בו פוליטית, כמעשה נתניהו בפייגלין בליכוד.

  18. ×§. טוכולסקי הגיב:

    ל-14 לירוקה מימד אף אחד לא ציפה, חות ממה שהצביע לה והם התארגנו דקה לפני הבחירות ולא התארגנו לבשורה חברתית מצפים הרבה מאוד במקומות שאף אחד לא חושב ירוק. הירוקה מימד גם התחרו עם מרצ וחדש על אותו כרטיס.

    לדנדו, מנהיג מנהיג, יחימוביץ היא הרבה דברים טובים היא עוד לא הנהיגה כלום אנחנו יכולים להתכתש עוד הרבה, אתה שפוט של יחימוביץ אני לא, אז אני אשאיר לך את הזכות לענות ללהגנת האלילה שלך, ועל מפעילי המריונטה שלה עיני והרצוג, תפדל.

    תמר, העובדה ומרצ לא פחות או יותר מתות מקדימה. אם במרצ למישהו היו ביצים להעיף את המזכ"ל שור והיו"ר גומס ולהסתער על הגבעות אולי עוד היו לה חיים. העבודה תגבה מחיר של כמה מנדטים מהשמאל עוד הרבה זמן אבל מותן וחייהם של מפלגות לא קשור רק במפלגות אלא במחנה הגווע של השמאל ובחוסר היכולת שלו להיות רלבנטי בעולם שנשלט בידי שטיפת מוח ימנית. קצת באשמת המפלגות, קצת באשמת הבוחרים, קצת באשמת ההאבדות של עיתונות השמאל ובתי המפלגה של השמאל ומפלגות השמאל, אבל אל תדמייני שמפלגה צעירה ודינמית שתדבר על סוציאליזם תזכה לתקשורת אוהדת. בעבודה קשה היה אפשר לשקם את העבודה או מרצ אבל כבר יהיה יותר קל ויעיל להקים משהו חדש. עם חדש ומרצ וירוקים, ומימד וכל מי שמוכן להאמין שאין מה לפחד צריך רק לעבוד קשה. עד שזה יבוא, אלוהים גדול מה ששנינו יודעים שקורה פה.

  19. לטוכולסקי - הויכוח ×”×–×” כבר יוצא מכל החורים . הגיב:

    אנחנו יודעים מהן החלופות, ואי אפשר להמציא את הגלגל:

    1. מפלגה המאחדת בין שמאל ציוני לשמאל לא ציוני (וברובו הגדול ערבי), על בסיס איחוד מרצ-חד"ש.

    2. השתלטות סוציאל-דמוקרטית על מפלגת העבודה בהנהגת יחימוביץ'/פרץ

    2א. כנ"ל במרצ, בראשות גילאון.

    3. מיעוט משפיע במפלגת ההון-שלטון של קדימה בדומה להשפעת האיגודים במפ' הדמוקרטית בארה"ב או במפלגה שתיווצר בעתיד ממיזוג של קדימה-העבודה-מרצ, אם תשונה שיטת הבחירות.

    4. הקמת מפלגה ציונית סוציאל-דמוקרטית-סביבתית מאפס (האופציה החביבה עלי).

    היתרונות והחסרונות של כל חלופה נטחנו פה עד לזרא, כאשר רוב המתדיינים מסוגלים לראות בעיקר את היתרונות של החלופה שלהם ואת החסרונות של החלופות האחרות. כפי שדנדו עיוור לחסרונות הדרך של יחימוביץ', גם טוכולסקי עיוור לחסרונות הדרך של טוכולסקי.

    זה אנושי.

    אז במקום להתווכח אחד עם השני עד שייצא עשן, הגיעה (כבר מזמן) העת לצאת ולעבוד , "אנד מיי דה בסט מן/וומן ווין".

    המבחן של דנדו (ויחימוביץ') הוא במספר האנשים החדשים שהם יצליחו לפקוד למפלגת העבודה [הטענה שהיא פקדה עשרות אלפי אנשים נראית לי מופרכת, בוודאי לאור הנתונים העצובים על סכומי התרומות שקיבלה].

    המבחן שלך הוא במספר מצביעי מרצ וחד"ש שתוכל להחתים על דרישת איחוד שתשלח לחברי הסיעות.

    המבחן שלי הוא בלהביא את הרב מלכיאור לכיוון של הקמת מפלגה.

    אני מאחל לדנדו וליחימוביץ' הצלחה בכיבוש מפלגת העבודה מידי ברק.

    אני מאחל לך הצלחה ביצירת רשימת חד"ש-מרצ+נספחים משותפת, שהרי זו ממילא הרשימה הקרובה ביותר לדעותי ואם אתה תצליח ואני אכשל -אצביע לרשימה שלך
    (אם שנינו ניכשל אצביע חד"ש).

    אז בואו נפסיק להתווכח מי צודק ונצא לדרך, כל אחד בדרך שנראית לו הטובה ביותר.

    איתי

  20. […] הטור הפוליטי של השבוע קיבל חיזוק משמעותי, בדמות נועם שיזף […]

  21. דנדו דוד הגיב:

    איתי צודק בשני דברים:
    1. טוכולסקי מאמין רק ב… טוכולסקי. לא פלא שאין לך הרבה מאמינים ×›×™ אתה בגישת אני ואפסי.
    אני לא מעריץ של יחימוביץ, אני מסתכל על המציאות ורואה שהיא היחידה שיכולה, ראויה ומצליחה להנהיג. בניגוד אליך היא קראה להתפקד למפלגת העבודה אבל אתה סירבת מסיבות שהחלטת שהן טובות.
    אתה החלטת ושכנעת את עצמך, כי לדעתך רק אתה חכם ורק אתה יודע לחזות את העתיד. give me a break ממך.

    2. המבחן הוא מבחן העשייה ולא מבחן הדיבוריה. עובדתית העוזרת של שלי כבשה את ראשות צעירי העבודה ומכאן הדרך לא רחוקה לכיבוש כללי של המפלגה, למרות החסמים העצומים שהטיל ברק, שר הסגר על עזה, האיפול התקשורתי, הביזבוזי כספים והסחר בנשק.

    הסתכלות נכוחה ובריאה על המציאות הפוליטית מלמדת ×›×™ הדרך לריפוי השמאל עוברת בתמיכה ביחימוביץ – ×›×™ היא מנהיגה. תאהבו את ×–×” או לא, זוהי עובדה שרירה.

    דבר אחד בטוח: בדרכים החלומיות של טוכולסקי נגיע רק לאספמיה. אולי ל-להלהלנד

  22. התרמית של קדימה היא מבין המוצלחות בפוליטיקה הישראלית. אם בבחירות 2006 המנדטים של הליכוד נשאבו אל תוך קדימה אז בבחירות 2009 ריסקה קדימה תחת המותג המנופח לבני את השאריות של השמאל הציוני. למרות קמפיין שפונה לקהל האשכנזי-חילוני-ליברלי, כולל קריצה לקהילה הגאה, לבני למעשה לא הציגה שום אלטרנטיבה לנתניהו. דרישתה המקורית לכניסה לקואליציה בדמות הצהרה של נתניהו על תמיכתו בשתי מדינות לשני עמים נענתה דה-פקטו בנאום בר-אילן ולא יהיה זה בלתי סביר לשער שהסיבה היחידה שלבני נצמדת לספסלי האופוזיציה היא מתוך הבנה פשוטה של המציאות הפוליטית בישראל שבה מפלגות שרוצות להגיע לשלטון לא יכולות להיכנס לקואליציה עם היריבות שלהן (ע"ע המקרה העצוב של מפלגת העבודה). לבני לא מציגה שום אלטרנטיבה לנתניהו, אם כבר בהצהרותיה היא עוקפת אותו מימין (ע"ע התנגדותה להקפאה בהתנחלויות והתנגדותה להסרת המצור על עזה). גם כשנשאלת לבני על ההבדלים בינה לבין נתניהו היא משיבה שההבדלים מצויים בתחום ההתנהלות. לבני מציעה לנו אותו דבר אבל בעטיפה אחרת.
    קדימה נהנית לשחק בכל המגרשים כי היא יכולה. לבני קורצת לימין, קורצת לשמאל, מחזיקה את שלמה מולה משמאל ואת יוליה ברקוביץ' מימין, כי היא יכולה והיא מרוויחה מזה.
    התפקיד של השמאל הישראלי הוא להמשיך ולחדד את ההבדלים בין היומרה היונית-ליברלית של קדימה לבין אופייה האמיתי של קדימה.

    ורק תיקון קטן: לזכותו של מאיר שטרית יאמר שהוא תמך בפיתרון שתי המדינות לשני עמים לפני שרבים במפלגת העבדוה ובמפ"ם אימצו עמדה זו. הוא תמך בהסכמי אוסלו, תומך ביוזמה הסעודית ולא היה מעולם חלק מקנאי ארץ ישראל השלמה. יתרה על כך, כשר אוצר בשלהי ממשלת נתניהו הראשונה הוא מנע העברת תקציבים למאחזים בלתי חוקיים מה שלא הפריע לבייגה שוחט לאשר את העברת התקציבים הללו מיידית עם כניסתו לתפקיד.

  23. ×§. טוכולסקי הגיב:

    איתי
    אני מצטער שאני מעצבן אותך. אתה רוצה שגם אני אפסיק להתבטא כמו שמיכאל לינדנבאום הפסיק? אולי שאני גם אפסיק לכתוב בו?
    יש לי דעה והיא אולי לא מקובלת אליך כמו דעות אחרות שנשמעות כאן אבל היא לא חוזרת כאן בתדירות יותר או פחות גבוה מאחרות.

    ע"ש מאגדת קבוצה של בלוגרים, בלוגרים כשאר כותבי הדעות והידיעות אינן בהכרח אנשי מעשה אלא אנשים עם ביקורת. אני לא הולך להקים כלום. אני לא רואה עצמי מנהיג. אני אהיה מוכן להתגייס למסגרת שתקום. זה אולי לא מספיק באמות המידה שהצבת לי אבל במבחן התכלס זה יותר ממה שרבים אחרים עושים.

    תמיד הייתי חייל, בצמתים בימי אוסלו, על עמודי החשמל במערכות בחירות, במשמרות מחאה, בהתנדבות ובארגון. לא רוצה להיות גנרל.אני פעיל היום בהתארגנות מסוימת שאני מקווה שתוביל למשהו וגם שם אני לא אעמוד בפרונט.

    לכן אם שלי יחימוביץ תתחיל להתייחס לאנשיה לא כאל עבדים שלה אלא כאל שותפים לדרך שהיא אמורה להנהיג ותקרא להם לדגל למען כיבוש העבודה, אני סביר להניח אצטרף. אם מרצ וחדש יתאחדו אני אלך לשם. אם תקום התארגנות אחרת שתראה לי אני אצטרף. אני לא פוסל אף אחד מיחימוביץ ועד ברכה, כולם ביחד וכל אחד לחוד.

  24. לקסי הגיב:

    תרומה של איש חכם (לא שלי) לדיון, אמנם לא בדיוק לדיון הנוכחי, שעוסק ב"קדימה", אלא בעיקר לתופעת התזזית בפוליטיקה הישראלית.
    http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1176622.html

  25. לטוכולסקי הגיב:

    אני מתנצל אם פגעתי, ובוודאי לא התכוונתי שתצנזר את דעותיך.

    כוונתי היתה לומר שבנקודה הספציפית הזו המחלוקת בין הפעילים הסוציאל-דמוקרטים נטחנה עד דק, ואין הרבה טעם לחזור שוב ושוב על ההצעות שכולנו מכירים.

    עכשיו זה הזמן שכל אחד ינסה לעשות משהו (כל אחד במגבלותיו) כדי שהדרך שנראית לו הכי ריאלית תצא מן הכוח אל הפועל.

    מעבר לחשיבות של "עשייה ולא דיבורים", יש פה גם התנסות מעשית במשהו שלא ברור אם הוא ישים. אם שלי יחימוביץ' פותחת במסע התרמה למען בניית מנהיגותה במפלגת העבודה ומצליחה לאסוף פחות מ-4000 שקל בחצי שנה, יש פה נורה אדומה לכך שאולי קשה לגייס תומכים לדרך הזו. מאידך אם טוכולסקי קורא לאיחוד בין מרצ וחד"ש ולא מצליח לאסוף יותר מ-1000 חתימות של מצביעי חדש ומרצ בעד ×–×” – ×–×” אומר דרשני. וכמובן שהדברים נוגעים גם אלי.

    איתי

  26. ×§. טוכולסקי הגיב:

    אני פעיל בשני כיוונים
    האחד קמפוס לכולנו בעברית התארגנות סטודנטיאלית ומקומית אבל מאחדת בין פעילי מרצ, חדש , אנשים מכוח לעובדים והירוקה מימד, אחלה דוגמא.
    הכיוון השני ס"ד בלי בית שבשיתוף עם המטה הס"ד מחפשת בסיס לכל הלא מרוצים כמוני וגם כמוך. גם יוזמה מעוררת תקוות.
    אני מקווה שאני די דוגמטי אידיאולוגית אבל גם פרגמטי בדרך לישום…

  27. עמית-×” הגיב:

    אני חושב שאחת הסיבות לתיסכול הנוכחי של תומכי הסוציאל-דמוקרטיה היא העובדה שכרגע הכל זורם ואין שינוי.
    לדעתי את האנרגיה וגיוס ההמונים ברשת/בצמתים/בחוגי בית/….צריך להשקיע כשמסתמן שינוי.
    צריך לחכות עד שתיצטבר אנרגיה המונית ואז לתעל אותה לכיוון הנכון.
    אני חושב שהעובדה שכרגע אנחנו נותנים במה לנושאים שאינם בראש החדשות ומציגים אלטרנטיבות לזרם המרכזי זה דבר חשוב ומשמעותי.

    חשוב לזכור: גם אם אני טועה אני לפחות נהנה מזה כרגע וזה כדאי.

  28. […] מנסה לסמן את הגבול בין המחנה הדמוקרטי והבלתי דמוקרטי בשיח הפוליטי שגבולותיו הולכים […]

  29. […] הטור הפוליטי של השבוע קיבל חיזוק משמעותי, בדמות נועם שיזף […]

Leave a Reply