האם משרד הקליטה חומד את הסמכויות על האולפנים?
זה היה החשד שהתעורר אצל מורי האולפנים בעקבות סקר שיזם משרד הקליטה (שרה מישראל ביתנו), ושהגיע לידיעת משרד החינוך רק לאחר פרסום בעיתונות. בישיבה בכנסת בראשית פברואר נערך דיון בנושא
מאת: דליה בלומנפלד
נושא הישיבה המשותפת של וועדות הקליטה והחינוך ב-2 בפברואר היה סגירת האולפנים. בישיבה השתתפו ח"כ מרוב סיעות הכנסת, מורות האולפנים, נציגי משרד הקליטה והחינוך ועוד. הישיבה אורגנה לאחר שבעיתון מעריב פורסמה כתבה המכריזה באותיות קידוש לבנה: "דו"ח: האולפנים לעברית נכשלים".
פרסום הכתבה עורר חשד שיש תכנית נסתרת להעברת הסמכות על האולפנים למשרד הקליטה ולהפרטתם. כדי לבצע את המהלך, יש להוכיח כי האולפנים נכשלים במשימתם, ולצורך זה הזמינו סקר ציפיות ומימושן מצד העולים הלומדים באולפנים. הכותרת בעיתון מעריב סיפקה את הצורך הזה בציינה: האולפנים לעברית נכשלים".
בישיבה התברר כי משרד הקליטה הזמין דו"ח ממכון פורי העוסק במחקרי שוק ודעת קהל. המכון ראיין מגוון עולים, והציג את הממצאים בדו"ח.
גב' רחל גינדין מנהלת אגף המחקר במשרד הקליטה, שהשתתפה במחקר הסבירה את נסיבות יוזמת הדו"ח: המחקר הוא ביטוי למה שאמרו עולים בקבוצות המיקוד. המחקר מבטא את צורכי העולים, הרואים את החשיבות בצורך בלימוד שפה. ואת הצורך בהתאמה אישית, ובמסגרת מתאימה.
ח"כ שלי יחימוביץ העירה: במימון משרד החינוך עושים מחקר בלי שמשרד החינוך ידע. עצוב שאנשי מקצוע נרתמים למטרות פוליטיות.
ריבה אביעד, ממלאת מקום ראש האגף לחינוך מבוגרים האחראי על האולפנים הזכירה את ועדת תדמור,
וציינה לגבי הדו"ח של משרד הקליטה, שיש סתירה בין תקציר המנהלים לבין המחקר. כתוב בתקציר שהאולפנים ברמה נמוכה. בגוף המחקר מצוינות נקודות החוזק באולפן, ושם נאמר שהמורים יוצרים גירוי אינטלקטואלי, והם ברמה מקצועית איכותית. היא מציינת שבדו"ח העולים שיבחו בלשונם את מה שרכשו באולפן.
ריבה אביעד ניסחה בסגנונה את תופעת הייבוש של האולפנים ואת הצורך להשקיע בהם: "היום אין אחריות כוללת של המדינה ללימוד עברית. המדינה מעבירה תקציב ואומרת: תסתדרו. אם אנו רוצים לטפח עלינו להשקיע. אם המדינה לוקחת לה כמטרה לאומית את טיפוח השפה, האולפנים יתוקצבו בהתאם. יש לקרוא לאוצר לתקצב את הקליטה הלשונית מעבר לשכר המורים."
הח"כים שבקרו את האולפנים
מנכ"ל משרד הקליטה דמיטרי אפרצב, ח"כ אלכס מילר מישראל ביתנו וח"כ מרינה סולודקין מקדימה הביעו ביקורת על תפקודם של האולפנים. מנכ"ל משרד הקליטה אמר בין השאר: "מבחן התוצאה קשה. הוראת עברית היא אבן יסוד בהשתלבות בישראל. יש פה חוליה חלשה. יכול להיות שבדרך לקליטת כמיליון עולים משהו התפספס. המטרה היא לחפש פתרון אמיתי לבעיה."
ח"כ אלכס מילר ציין שהיו ליקויים בטיפול בעלייה. אין רע בכך שהתפרסם דו"ח. לעולים קל להתחבר לבעיות העולים. מי שלא עבר חוויה אישית לא יכול להבין עלינו להתמודד עם הבעיות. יש להתאים את המערכת למציאות. שילוב עולים בחברה הישראלית. צריך לבחון את המערכת ולבדוק מה הטוב ביותר לאלה שצריכים לקבל הבעיות מתנקזות אצל אנשים שמגיעים לארץ. אדם שלא משתלב יוצא מהמערכת
ח"כ מרינה סולודקין הביעה הסתייגות מצמצום שעות ההוראה באולפן, וציינה שבקשה משר החינוך להגדיל את השעות המתוקצבות. לדבריה 500 שעות הוראה אינן מספיקות ללימוד השפה. נחוצות 1400 שעות לכך, כמו שנעשה בארה"ב. ציינה שיש להחזיר את אולפני ההמשך, יש צורך בפי שלושה מורים, נדרש ארגון מחדש ונחוצים ספרים חדשים.
הח"כים שהגנו על האולפנים
מבין הח"כים שהגנו על האולפנים היו ח"כ חיים אורון (מרצ) וח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) וח"כ רוברט טיבייב (קדימה). שני האחרונים הביעו מחאתם לנאמר בקריאות ביניים רבות תוך כדי דיון.
ח"כ שלי יחימוביץ: אם יש איזה שהוא מפעל ציוני ששומעים עליו הכפשות, אלה הם האולפנים. אמי הייתה מורה באולפן עשרות שנים. ראיתי מקרוב את העבודה. ביתנו היה מלא עולים וראיתי אותם נקלטים בחברה הישראלית. הקניית השפה היא מפעל ציוני. האולפנים פיתחו טכניקות יוצאות דופן למיומנות בלימוד שפה שהפכו ידועות בעולם. לבוא ולהכפיש את המורים?
מנכ"ל משרד הקליטה העיר: נחליף את העולים…..
ח"כ שלי יחימוביץ המשיכה: המנכ"ל מבטל כל מה שנעשה ואומר שנתחיל הכול מחדש. לא שמעתי מהמנכ"ל אף מילה מקצועית. רק הכפשות פוליטיות. בקדנציה הקודמת החלו ההכפשות. ניסו להפריט את האולפנים, להעבירם למשרד הגמלאים. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו להכפיש, עיתון מעריב פרסם הדלפה שנועדה לעשות דה לגיטימציה לאולפנים ומאחורי הגב של משרד החינוך. מצאנו שיטה חדשה – לעשות מחקר שוק ודעת קהל. מצב האולפנים מדולדל. הכוונה הייתה לפטר 800 מורים ונאבקנו בזה. האולפנים סובלים הרעבה מתמשכת. על מסקנות ועדת תדמור אני חותמת עכשיו. צריך תקציב לאולפנים. דה לגיטימציה של המורים חמורה בעיני. אני מעלה סברה שמישהו רוצה להעביר את האולפנים למשרד הקליטה. זוהי האג'נדה הנסתרת העומדת מאחורי המתרחש. המקום של האולפנים הוא במשרד החינוך.
ח"כ רוברט טיבייב: כבר ב-2009 החליטו לעשות רפורמה באולפנים בלי מחקר. כולם מבינים שצריך לשפר באולפנים. הפדגוגיה היא לא התחום של משרד הקליטה. הכוונה היא הפרטה. לא סתם הייתה הדלפה לעיתון מעריב. מצטט מהעיתון: רמת המורים נמוכה….. זה דו"ח של משרד הקליטה על איכות העבודה של המורים. אם משרד החינוך מקבל את הדו"ח אחרי שהעיתון קיבל אותו, יש פה רצון להפריט. שר החינוך רוצה להפריט את האולפנים. כמו שעשו עם רדיו רק"ע. אני יודע שרוצים להפריט. לעשות רעש, להגיע לעיתונות לספר שהמצב גרוע ולהפריט.
ח"כ חיים אורון קידם את הדיון בהמלצה על הצעת החלטה לישיבה: ח"כ חיים אורון ציין שמותר למשרד הקליטה לעשות סקר. עדיף היה שמשרדי הקליטה והחינוך ישתפו פעולה ביניהם במקום להתחרות זה בזה. הוא העלה הצעה להחלטה: 1. האולפנים הם במשרד החינוך. 2. האולפנים לא יופרטו. 3. תוקם ועדה של שני המשרדים שתוך שלושה חודשים תציג מסקנות.. ועוד אמר ח"כ אורון: "היום עושים סיבובים על המורות, על התלמידים. אצל חלק גדול התחושה היא שיש הרעבה. עושים דו"ח ואומרים שהתוצאות עגומות."
זאב אלקין לא שלל הפרטה של האולפנים
ח"כ זאב אלקין: "לסעיף ראשון שהציע ג'ומס שהאולפנים יישארו במשרד החינוך – אני לא חותם על כך. לסוגיית ההפרטה, השאלה היא מה עומד מאחורי זה. האם רמת העולים. יש הסכמה. זה שנחוצה רפורמה, אין ספק…… מסקנות ועדת תדמור התקבלו, אך היו קיצוצים. אם משמעות ההפרטה היא אולפנים שנותנים פתרון טוב יותר, זה בסדר. אם יוכנסו האולפנים הפרטיים למערכת, זה יותר טוב. העולים יקבלו שוברים ויבחרו את האולפנים הטובים ללמוד בהם."
ח"כ שלי יחימוביץ העירה: אני מציעה להפריט את משרד החינוך, את מערכת המשפט, את הצבא. נלך עם שוברים ונבחר מה טוב יותר. סיירת מטכ"ל – שוברים. מי שייתן שירות טוב יותר נלך אליו.
ח"כ אלקין המשיך: כמו שסטודנט הולך לאוניברסיטה שהוא בוחר, כך צריך לעשות באולפנים. יש אולפנים פרטיים טובים, ואם אחרי שלב א אין פתרון, הולכים לאולפן פרטי. אם יוסיפו אולפנים פרטיים טובים ויאפשרו לעולה לבחור, זה בסדר. אם רוצים להקים חברות חדשות, אני נגד הפרטה כזאת. הכרחי להמשיך אולפן אחרי שלב א. יש להמשיך, להחזיר. על הוועדה לקרוא לשרים להמשיך הוראת עברית אחרי שלב א כמו שהיה לפני שנתיים. נדרשת רפורמה של ספרי הלימוד. במקום להתנצח, רצוי להגיע להחלטה משותפת.
רונית תירוש הציעה ללכת לבקש תקציב מהאוצר
ח"כ רונית תירוש: ציינה שיש חוסר שביעות רצון של עולים מהידע באולפנים. הבעיה תקציבית. היא לא מאשימה את המורים. שני משרדים צריכים לשתף פעולה. היא לא בטוחה שיש שיתוף פעולה. קליטה טובה היא שפה, השתלבות בעבודה, פרנסה. השפה היא הבסיס לכל. מאחר שהדבר נופל בין שני משרדים, החינוך אחראי על מקצוע ההוראה, ומשרד הקליטה אחראי על הקליטה, שני המשרדים מתקשים לשתף פעולה ביניהם, היא מתקשה לראות העברה תקציבית של משרד הקליטה למשרד החינוך.
ח"כ תירוש הציעה לפנות למשרד האוצר, ולהסביר שאם מקצצים, כשלון הקליטה בשל שפה יעלה יותר ביוקר לאוצר. כשיהיו עולים שלא נקלטו בארץ. לא לקמץ באולפן שלב ב. עולים מבקשים להמשיך ללמוד ומונעים זאת מהם. לגייס את ועדת החינוך, ועדת הקליטה וועדת הכספים לנחיצותה של רפורמה, ואז יפעילו לחץ על האוצר לתת תקציב.
הצעת ההחלטה
הודעת יו"ר הועדה ליה שם טוב:
א. הבעת הערכה למורות האולפנים.
ב. התנגדות לפיטורי מורים ולהפרטה.
ג. האולפנים יישארו במשרד החינוך.
ד. ועדת הקליטה וועדת החינוך ממליצות להקים צוות משותף לרפורמה תוך שלושה חודשים ולבקש הגדלת התקציב עבור האולפנים.
גלי צדיק ממטה מאבק האולפנים הביעה סיפוק מההצהרה שנושא ההפרטה ירד מהפרק, והביעה מחאה על הניסיון להכתים את איכותם המקצועית של מורי האולפנים.
לקריאה נוספת:
סיקור של מעריב http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/048/682.html
תגיות: אלכס-מילר, זאב-אלקין, חיים-אורון, מרינה סולודקין, משרד-הקליטה, רוברט-טיבייב, רונית תירוש, שלי-יחימוביץ
קישור קבוע
32 תגובות
Email This Post
11 באפריל, 2010 בשעה 8:15
במדינת המפריטים אתה חייב להיות על המשמר שמא תתעורר ותמצא עצמך מופרט.
בזמנו צפיתי בדיון בכנסת וראיתי איך פתאום הבין מנכ"ל הקליטה שהוא בא להשמיץ אותנו ומוצא עצמו מתגונן -ממש מעשה בלעם:בא לקלל ונמצא מברך.
כל הכבוד לחכים ולעבודה שחורה שעוזרים למנוע את הפרטת האולפנים ואת ההפרטה בכלל.
11 באפריל, 2010 בשעה 15:53
מכת המדינה היא ההפרטה.קודם לה הייבוש ואז האירגון נופל כפרי בשל לידי כרישי ההפרטה.
עלינו ועל כל העובדים המאורגנים לעמוד על המשמר ולדעת שכוחנו בהיותנו מאוחדים.הנה גם הפעם הצלחנו להדוף את ההפרטה, אבל כמה כוח יש לעובד שכיר מהרמה הנמוכה והבינונית למאבק הסיזיפי הזה? אסור לנו לנוח על זרי הדפנה כי במחשכים זוממים עלינו לכלותנו.
11 באפריל, 2010 בשעה 20:54
הפרטה של מפעל ציוני?
יישר כח לחברי הכנסת שחשפו את המזימה להפריט את האולפנים. מילותיהם הנחרצות והכנות של חברי הכנסת שהגנו עלינו ראויות לכל התשבוחות!
11 באפריל, 2010 בשעה 22:08
אני תוהה מי בדיוק יהיו מורי האולפנים הפרטיים. האם לא אותם מורים שייפלטו ממשרד החינוך בעלי הניסיון הרב?
11 באפריל, 2010 בשעה 22:20
נכון מאוד, אלא שאז הם ישתכרו אל צרור נקוב ויאבדו את כבודם ואת גאוותם.
12 באפריל, 2010 בשעה 7:55
הכל כסף… כסף…. כסף….
משרד הקליטה רוצה ג'ובים ל"תחזוקה" של קהל הבוחרים של ראשיו.תראו מי היום מגיע לאולפנים ! לאו דווקא דוברי רוסית,אך המזימה נשארה.
אין בתכניתם שום חשיבה ערכית אלא בניצול הזדמנויות מרבי (ג'ובים…ג'ובים) תוך שינוי המטרה הראשונית קרי הוראת העברית
12 באפריל, 2010 בשעה 15:17
הכתבה ב"מעריב" מעליבה את האינטליגנציה.אנשי משרד הקליטה מנסים כבר שנים רבות להכפיש את האולפנים לעברית ואת מוריהם.
אבל אפילו הסקר שלהם עצמם אינו מוכיח את טענותיהם.
כפי שציינה ריבה אביעד בישיבת הוועדות בכנסת ב2.2.10 אין כלל התאמה בין הכותרות לתוכן. ההיפך הוא הנכון: תוכן הכתבה מגלה שהעולים החדשים דווקא מרוצים ממורי האולפנים.
כבוד השרה סופה לנדוור, למה שלא תתקפו את הבעייה מזווית אחרת: מצאו דרך לוודא שכל העולים הזכאים לאולפן אכן יתמידו בלימודיהם ולא ינשרו במהלכו. או אז כל העולים יגיעו לרמת עברית גבוהה יותר וגם יהיו מרוצים.
12 באפריל, 2010 בשעה 18:25
הם חוטאים פעמיים!!! הם רוצים לתת לאנשי שלומם מתנות ותקציבים ולהשתלט על הפעילות שלנו ולהרוס אותה ואת לימודי השפה, וגם מסתתרים באותה הזדמנות מאחורי הדאגה לעולים. הם דואגים לעצמם!! לא לעולים!!!
12 באפריל, 2010 בשעה 18:26
רונית תירוש, חיים אורון ועוד רבים וטובים שפויים וחשובים במאבק של המדינה נגד הפרטה לטייקונים רוסיים!!!
12 באפריל, 2010 בשעה 18:28
כל הכבוד לשלי יחימוביץ, רוברט טיבייב, מרינה סולודקין ועוד חברי כנסת שאכפת להם באמת מהמדינה
12 באפריל, 2010 בשעה 18:29
משרד הקליטה לא מתפקד כמו שצריך, אבל לוטש עיניים אלינו ואל התקציבים שלנו!! אין הם רוצים לעזור, הם רוצים להרע!!!
12 באפריל, 2010 בשעה 21:29
בכיתתי לומדים לא רק עולים מרוסיה אלא גם מדרום אפריקה,פרו,ארה"ב אנגליה,קולומביה וונצואלה.איך בדיוק סופה לנדבר תנהג בהם לשיטתה?
12 באפריל, 2010 בשעה 22:35
כדי שנוכל לעזור לכם במאבק,
אנא שלחו לנו העתקים של מכתביכם לחברי הכנסת והשרים, ובמיוחד את תשובותיהם.
הם לא קוראים את הטוקבקים כאן, אז חבל על הזמן. למייל יש יותר סיכוי להיקרא.
כמו כן, נשמח לפרסם דיווחים שתכתבו (בעילום שם, אם צריך) מהמתרחש כיום באולפנים וממפגשים שהיו לכם עם חברי כנסת. חבל שהמקור העיקרי שלנו הוא פרוטוקולים יבשים – אתם יודעים יותר טוב מאיתנו מה קורה, אז נצלו את הבמה.
שיהיה בהצלחה
איתי
12 באפריל, 2010 בשעה 22:39
אני מורה באולפנים הרבה שנים. אני רואה תלמידים אחרי כמה שנים שהם בארץ והיו בצבא ואין שום ספק שהם מדברים הרבה יותר טוב ועם בטחון רב יותר. בזמן האולפן אין לתלמידים זמן והזדמנות לתרגל את העברית שהם לומדים. זאת בעיה רצינית מאוד. חלקם אינם מקדישים ללימוד העברית את הרצינות הדרושה. בכל המסגרות שאחרי שעות הלימודים הם מדברים בשפתם. ולכן אין להאשים את האולפנים במצב. לדעתי אנחנו עושים את המיטב.
13 באפריל, 2010 בשעה 1:30
לו היו מתנים קבלת סל קליטה בנוכחות חובה בכיתה,כפי שהדבר קורה בגרמניה, לו היו מחייבים הבאת אישורים רפואיים על כל חיסור מהלימודים כמו שנדרש במקומות עבודה, לא היינו פוגשים כל כך הרבה עולים שאינם דוברים עברית בסיסית.ותוצאות הסקר ה"לא מיקצועי" היו שונות לחלוטין.
13 באפריל, 2010 בשעה 2:24
שלום ל"מורה באולפן" (15)
נדמה לי שבתגובית "לו יהי" שלך למעלה יש כמה ניצנים להזזת הענין, לפחות להצעה מסודרת.
ברוח הדברים של איתי (13 למעלה) נראה לי שיש כאן מקום לגיבוש הצעה כתובה.
נסי/ה לנסח אותה במכתב לחברי-כנסת / שר החינוך / יו"ר ועדת החינוך…
אם אינך בטוח/ה בניסוח שלח/י אלינו לתיבת הדואר של המערכת (blacklabor@gmail.com) ובכמה חזרות נערוך – יחד איתך – את מכתבך ותשלחי אותו למי שתחליטי (נוכל לסייע גם במציאת הכתובות וגם בהחלטה אל מי לשלוח).
אנחנו נפרסם את המכתב אחרי שיישלח.
מנסיוננו, חברי כנסת ומשרדי ממשלה מתייחסים למכתבים שמתפרסמים אצלנו ומשיבים.
גם לדיון תגובות שיתפתח בעקבות מכתבך יהיה ערך, אולי אפילו ינבטו בו רעיונות שיפור נוספים.
בברכה
לקסי
13 באפריל, 2010 בשעה 19:25
אנו מבקשים להביא פה תמליל של ראיון , שנערך כשבוע לאחר דיון הוועדה המתוארת בפוסט, עם שרת הקליטה סופה לנדבר בערוץ 9 בטלוויזיה. התמליל הוא תרגום לעברית של הדיון בערוץ, שנערך במקור ברוסית :
הראיון באולפן הפתוח
מנחה: שנים רבות יצאו מהאולפן אנשים רבים שלא יודעים לקרוא, לכתוב ולדבר היטב. לכן משרד הקליטה החליט לשנות את הגישה. גורלם של עולים רבים תלוי בהסתגלות והקליטה שלהם בארץ. כיום הגבולות פתוחים, התקשורת פתוחה ולכן עולה שכותב לרוסיה מכתב שהוא לא מצליח בלימוד השפה העברית וההוראה ממש גרועה יגרום לחברו ברוסיה לא לעלות לארץ.
לנדבר:אני לא חושבת שמלמדים גרוע אלא השיטה מיושנת. לכן אנו רואים אנשים שמסיימים אולפן ואינם מוכנים לשוק העבודה. כך אמרתי בתחילת הקדנציה שלי וכך אני טוענת גם היום. יש שלוש נקודות שמשרד הקליטה צריך לטפל בהן ולצערי,דווקא הקניית השפה העברית קשורה למשרד החינוך. אבל אל דאגה, אנו פועלים לשינוי במצב. לא הכול רע, אבל כל המומחים אומרים שצריך לשנות את השיטה. ראינו שרופאים ידעו עברית טוב יותר כי מטפלים בהם הסוכנות ומשרד הקליטה.. אנו שותפים בפרויקט ונותנים לעולה סל נוסף על מנת שיוכלו ללמוד ללא דאגה לפרנסה.יש להם שלווה. אתמול הינו , רינה ואני, בכנס בבאר שבע המוקדש לילדים . 9500 ילדים עולים נושרים ממערכת החינוך. ולמה? כי לא הצליחו להתגבר על קשיי השפה והקליטה בארץ. לכן אני חושבת שיש למיין את העולים ע"פ גיל, רמת השכלה והאינטלגנציה.אנו מכינים פילוט בשיתוף עם משרד החינוך ,בו ננסה להבין אילו שינויים יש לעשות.
מנחה:איזה שינוי? טכני? אבל היום האולפנים מודרניים, יש חדרי מחשבים חדרי האזנה, צפייה ,דבר שלא היה קיים בשנות ה-60.
לנדבר: לצערי, לא בכל האולפנים קיימת טכנולוגיה זו. אתמול , בכנס, ראינו דפקט במשרד החינוך. כמות גדולה של מורים עולים לא מועסקים ע"פ השכלתם ולא קיבלו הכשרה (רק 10% עובדים במערכת החינוך). מערכת החינוך לא השכילה לנצל כוח עבודה זה.אולי כדאי ללמד קודם בשפת האם ולטפטף לאט לאט את השפה העברית.
מנחה: רינה רקובסקי, אולי תספרי לנו על תכנית הלימודים שלך? הרי יש שיטות שונות , יש הרוצים ללמוד דקדוק ,יש הרוצים רק דיבור, דר' פודולסקי טוען שללא הדקדוק אין שום אפשרות ללמד וללמוד שפה. האם לדעתך יש שיטה ברורה איך ללמד שפה ?
דר' רקובסקי: אין שיטה ברורה וקבועה בלימוד שפה. צריך להתאים את השיטה לאוכלוסיה. אתמול סופה לנדבר החליטה לעשות תרגיל בכנס, והתחילה לדבר ברוסית לבאי הכנס. מה אתה חושב שהם הרגישו? הם הרגישו אי נוחות , כעסו והיו מבולבלים . כך מרגישים גם העולים.
מנחה: זאת אומרת שצריך ללמד בכיתה מורה רוסי על מנת שהעולים יבינו את השפה.
דר' רקובסקי: כמובן, ביקשנו ,אני ודר' פודולסקי, שיתנו לנו 180 שעות למורים מומחים להקניית שפה זרה שנייה. שיתנו למקצוענים! ואח"כ תיקחו זאת ממנו ותזרימו את העולים לתוך מערכת השפה העברית המדוברת. אבל היוזמה הנ"ל טבעה בזרם כי לא הייתה לנו שרה כזאת.
לנדבר: אנו ננסה ליצור קבוצת ניסוי בשיטה הזאת. יש דעות שונות : 1. להפריד את הקנית השפה העברית משרד החינוך. 2. לתת שעות נוספות לעולה. 3. לשלב את הקניית הדקדוק ברוסית כפי שרינה הסבירה.
מנחה: למה אי אפשר לטפל בנושא כפי שאתם מטפלים בנושא התעסוקה? כלומר לתת ואוצ'ר ולהגיד לעולה שהוא יכול לבחור בין אולפן ממשלתי,בין האולפן של רינה או אולפן של פודולסקי?
לנדבר: אני לא רוצה לזרוק מילים לאוויר, אתה יודע שיש הסתדרות המורים, שלעיתים קרובות דואגת למוריה ולא לעתיד העולים וכיצד הם יסתדרו לאחר יצאו לשוק העבודה.
יש לנו מאסה של מורים מצוינים, גאונים באולפנים אבל צריך לשנות את השיטה.
דר' רקובסקי: השיטה צריכה להיות מגוונת, למשל , אני מומחית להקניית רוסית כשפה זרה שנייה, ואותנו לימדו שהצרפתים דומים לנו , כלומר, הם זקוקים לדקדוק על מנת להבין את השפה לעומת האמריקאים ודרום אמריקאים שלא מעוניינים בכך אלא רק בתבניות דיבור.
מנחה: ניתן למורים דוברי רוסית ללמד דקדוק והמורים דוברי העברית ילמדו את העולים כיצד לבטא את המילים!!!.
דר' רקובסקי: כן , זאת אחת האפשרויות.
לנדבר: יש שיטות שונות , ננסה להתאים את השיטות לגיל ולמקצוע של העולה.יש לנו מתודות רבות ומגוונות ואז נראה מה יעשה העולה כאשר יצא לשוק העבודה.
מנחה: ולא יהיו בעיות עם משרד החינוך?
לנדבר: בטח, אבל אנו ננסה לעשות זאת עם משרד החינוך, כדי שמומחים משני המשרדים יוכלו לכתוב את התכנית החדשה.
מנחה: למה יהיו בעיות ? מה, משרד החינוך באמת חושב שהכול בסדר?
לנדבר: למדתי מתוקף תפקידי כשרת הקליטה שיש יותר "אי אפשר" מאשר "אפשר" ויש יותר מתנגדים מאשר מסכימים. בואו ננסה! בשיתוף פעולה ונביא לעולה את מפתח העברית. צריך הרבה רצון.
מנחה: רינה, האם לדעתך ניתן ללמוד עברית בחצי שנה בשיטות הנכונות?
דר' רקובסקי: אני צריכה 360-400 שעות שזה כולל אולפו א' ואולפן ב' ואני מבטיחה ,העולים ישלטו בשפה.
מנחה: ואילו אנשים יצאו מקבוצות הלימוד הללו?
דר' רקובסקי: מדברים ושולטים חופשי בשפה העברית, כמוכן גם כותבים וקוראים. יש לי 17 שנות נסיון בהוראת השפה.
לנדבר: למדנו שנים רבות אנגלית ולא כולנו שולטים בה. אז בואו נזנח את השיטות הישנות והלא מתאימות הללו. אולי אנו לא צריכים מבחנים אלא עלינו להבין שהעולים לא מבינים ולא יודעים עברית.
מנחה: נו, עכשיו אני רגוע! אני מקווה ומצפה שהכול יהיה בסדר.
סוף הראיון.
והרי ההתייחסות שלנו :
אם קוראים את כל המכלול-הדיון בוועדת הקליטה+וועדת החינוך של הכנסת והראיון שבוע לאחר מכן של שרת הקליטה, עולה תמונה די ברורה:
כן, משרד הקליטה חומד את האולפנים. מה יותר קל ונוח מכך שהעולים, מרוכזים בכיתות, יהיו בשליטת משרד הקליטה, שמעיד על עצמו הוא זה המבין את העולים טוב יותר, כי העומדת בראשו היא עולה לשעבר? והכל באצטלה של "דאגה" לידיעת העברית של העולים.
60 שנות קליטת עלייה והוראת העברית במדינת ישראל נמחקו כהרף עין, ורק הניסיון האישי של העומדים בראש משרד הקליטה הוא הקובע?
אנו מערערים על מספר קביעות יסוד של השרה ומשרדה :
1."העולים לא יודעים עברית" – זהו שקר וכזב, ואפילו סטירת לחי מצלצלת בפניהם של מיליוני עולים שנקלטים בארץ כבר עשרות שנים, ויש ביניהם מהנדסים, רופאים, מורים, שחקנים, חברי כנסת ואפילו שרים…וכולם מדברים, כותבים וקוראים עברית, שאת הבסיס לה הם רכשו באולפנים !
2. שיטות ההוראה באולפנים מיושנות -עוד סיפור שמשרד הקליטה מספר לעצמו וחוזר עליו שוב ושוב, אולי פתאום הוא יהפוך אמיתי. האמת היא , שהאולפנים הם הגוף המקצועי הגדול , המנוסה והיחיד הקיים בארץ להוראת העברית כשפה שנייה. השיטות מעודכנות, המורים משתלמים באופן קבוע (בד"כ במימון משרד החינוך) תכניות נכתבו ושונו בהתאם לאוכלוסיות מגוונות ועוד.
לא נכחיש-תוספת תקציבית לאולפנים תהיה מבורכת, אולם משרד הקליטה לא מזכיר זאת אפילו. רק תנו להם את האולפנים, והכל יהיה פנטסטי.
3. רעיון ההפרדה – "הרוסים" ילמדו עברית ברוסית, ה"אמריקאים" באנגלית, ה"צרפתים" בצרפתית, וכן הלאה, זו הבשורה של שרת הקליטה וד"ר רינה להוראת השפה העברית….
או במילים אחרות – בואו נפריד את העולים לקבוצות המוצא שלהם עפ"י שפת האם. אכן רעיון חדשני שעומד בסתירה מוחלטת לכל מהות התפישה הציונית הקיימת בבסיס האולפנים – עם אחד אנחנו, ומשמעות הקליטה בארץ היא לא רק לשונית אלא גם ובעיקר תרבותית. למען הדיוק, שרת הקליטה בראיון מתייחסת רק לדוברי הרוסית,משל אין בארץ עולים אחרים. האמת היא שלא קיימת כמעט כיום כיתת אולפן שכל תלמידיה דוברים שפה אחת. העולים באים מכל העולם, וחלק מתהליך הקליטה שלהם הוא גם הכרה של המגוון התרבותי בישראל – מה לעשות, לא כולם מגיעים ממדינות חבר העמים…חלק מההצלחה של האולפנים נובע מן העובדה ששפת התקשורת באולפן היא עברית.
4. הפרטה, הפרטה ושוב הפרטה – זה החזון של משרד הקליטה. ח"כ אלקין מדבר על ואוצ'רים ואיזהשהם אולפנים מסתוריים בעלי הישגים מדימים-שעד היום, למרות פניות, לא הצלחנו לגלות את זהותם. אנו חושדים שהם לא ממש קיימים.
ח"כ מילר דיבר על ניסיון אישי שלו כילד עולה במערכת החינוך (הפורמלית, לא אולפנים) וחזר שוב על נושא החוויה האישית. אנו לא מזלזלים בתהליך הקליטה הלא פשוט שלו, רק מבקשים להזכיר שגם באולפנים ישנם מורים רבים שהם עולים לשעבר, ובכלל כולנו בני עולים בעצם. מה הופך מורה למורה טוב ? לא רק החוויה האישית שלו, אלא המקצועיות, האיכפתיות והניסיון.
מנכ"ל משרד הקליטה כבר קבע "משהו התפספס". זהו, הוא כבר יודע. ועל סמך מה ? על סמך סקר שביעות רצון לא מדגמי שבדק תחושות ומשאלות, ולא עובדות.
מדוע לא בדק משרד הקליטה בסקר הנ"ל את מידת שביעות הרצון של העולים מן הטיפול הניתן להם ע"י משרד הקליטה? הכל מושלם?
ולסיכום : תודה לאל על חכי"ם ישרים, אמיצים ומחוייבים שרואים את הדברים לעומק כמו שלי יחימוביץ',חיים אורון, זאב ביילסקי, אורי אורבך, רוברט טיבייב ועוד, שלולא היו נחלצים לעזרת האולפנים פעם אחר פעם, כבר מזמן היו האולפנים נעלמים, העולים היו "לומדים" עברית ברוסית, באנגלית, בצרפתית ובספרדית, ואולי לא מגלים אפילו שהם בישראל.
13 באפריל, 2010 בשעה 22:09
באולפן לומדים עולים ממדינות שונות,לא רק ממדינות חבר העמים.
מה יש לסופה לנדבר "המקצועית" לומר על כך?ברור שהיא דואגת לחבריה הרוסים,ולא לעולים כפי שהיא מציגה זאת.
13 באפריל, 2010 בשעה 22:24
אני תוהה. איפה למדה השרה הנכבדה עברית. האם לא באולפן? והרי היא דוברת את השפה, לא כן?
לולא היו מקצצים בסל הקליטה , יכלו העולים לשבת באולפן וללמוד ללא דאגה. אך כאשר בעיות פרנסה מציקות להם קודם עובדים ובזמן הפנוי באים לאולפן. יום כן, יומיים -לא. כאמור, אם היו מתנים את סל הקליטה בנוכחות באולפן אולי היו הדברים נראים אחרת.
17 באפריל, 2010 בשעה 8:16
העובדות הן שהעולים מסיימים את האולפנים ואינם יודעים לדבר עברית!
הטיפול בהם נכשל!
יש לבדוק דרך חדשה לתת מענה הולם לעולים. מה שיש כיום הוא
כשלון!
17 באפריל, 2010 בשעה 19:18
ועל סמך מה את קובעת את זה, דורית? על סמל אילו עובדות בדיוק? אנא האירי את עינינו.
21 באפריל, 2010 בשעה 21:25
איך זה הספקת גבירתי נופרית
כל כך מהר עברית ללמוד?
איך? באולפן פשוט מאוד!
אולפן שלמה?
כן כל האלף
לומדות פה בשיעורי ערב
אומרים זאת להעיר כדאי לך
שיש פה רק שיעורי לילה!
ובנימה קומית:שיר המריבה
מתוך "שלמה המלך ושלמי הסנדלר" לאלתרמן
21 באפריל, 2010 בשעה 22:17
מלי,
את "שלמה המלך ושלמי הסנדלר" כתב סמי גרונימן ותרגם מגרמנית נתן אלתרמן.
22 באפריל, 2010 בשעה 17:54
אכן כך. מתנצלת. תודה על התיקון.
23 באפריל, 2010 בשעה 15:52
לקסי,
עוד משהו חוץ מתיקון? אולי התייחסות לעניין עצמו?
7 במאי, 2010 בשעה 17:49
מנכ"ל משרד הקליטה דמיטרי אפרצב הוא הדוגמה המושלמת "לכשלון האולפנים" ללימוד עברית המנכ"ל המהולל כותב עברית ברמה של ילד בכתה ג' ראה שתי תגובות של אפרצב לדיון בנושא הגולןמנכ"ל ומורה בישראל בושה וחרפה למדינת ישראל
http://www.haaretz.co.il/captain/objects/ResponseDetails.jhtml?resNo=4086942&itemno=1034575&cont=2
7 במאי, 2010 בשעה 18:05
שלי מה את מצפה ממנכ"ל פוליטי שהפך ממובטל חודשים רבים למנכ"ל
אפילו בצבא הוא לא שרת למרות שעלה לארץ בגיל 22 גיל המחייב גיוס תבדקי את עברו האמיתי ולא את פיברוק קורות החיים שלו באתר משרד הקליטה
8 במאי, 2010 בשעה 9:46
האם המנכ"ל הנ"ל בכלל היה באולפן? אני בספק…יותר מפחידות הדעות הפוליטיות שלו (נחזיר את צפון תל אביב ? למי הוא מכוון? לשמאל?) והזלזול בדמוקרטיה באשר היא.
8 במאי, 2010 בשעה 20:32
"אולי כדאי ללמד קודם בשפת האם ולטפטף לאט לאט את השפה העברית"
זו בדיוק המזימה יתחילו ללמד עברית בשפת אם אומרת השרה לנבר
ההקשר ברור לפטר את המורים הוותיקים ולמנות תחתם דוברי שפת אמם ואמא של סופה "רוסית"
כמובן שזה צריך להיות לאט לאט שיהיה הרבה זמן למורים דוברי הרוסית משכורות
18 ביוני, 2010 בשעה 17:16
ליהודים יש זכויות חוקיות על הגולן עוד לפני קום המדינה !
יהודי רוסיה לפני 130 שנה רכשו עדמות בא"י כולל הגולן והבשן. גם אדמות שהיו בבעלות של רוטשילד בגולן הועברו לבעלות קרן קיימת. מה תגידו על זה. ב 1967 לקחנו בחזרה את מה שהיה שייך לנו בחוק ונלקח מאיתנו במרמה ובקוח (אם ב 1921 סייקס פיקו ואם בתוקפנות סורית).
אגב אם אנו לא תואה גם רמת אביב לא בדיוק התקבלה במתנה וערבים גורשו משם ב"החזריות רבה". עם סורים רוצים שלום שקודם יחזירו לנו את האדמות שלנו בגולן ואז נדבר על החלפת שתחים. אפשר להציע כבונוס צפון תל אביב (את דרום תל אביב נשמור לעצמינו)
18 ביוני, 2010 בשעה 17:34
שעור בעברית לדימטירי אפרצב ובהיסטוריה למנכ"ל משרד הקליטה
תיקונים לתגובתו של אפרצב באינטרנט
מוגש כהוקרה ממורה באולפן
"ליהודים יש זכויות חוקיות על הגולן עוד לפני קום המדינה !
יהודי רוסיה לפני 130 שנה רכשו עדמות (אדמות) בא"י כולל הגולן והבשן. גם אדמות שהיו בבעלות של רוטשילד בגולן הועברו לבעלות קרן קיימת. מה תגידו על זה. ב 1967 לקחנו בחזרה את מה שהיה שייך לנו בחוק ונלקח מאיתנו במרמה ובקוח (בכוח )(אם ב 1921 סייקס פיקו( מנכ"ל נכבד סייקס פיקו מאי 1916 ולא 1921 ) ואם בתוקפנות סורית).
אגב אם אנו לא תואה (מנכ"ל נכבד את טועה טעות כותבים ב ט' ולא ב ת') גם רמת אביב לא בדיוק התקבלה במתנה וערבים גורשו משם ב"החזריות ( אכזריות ) רבה". עם סורים רוצים שלום שקודם יחזירו לנו את האדמות שלנו בגולן ואז נדבר על החלפת שתחים ( שטחים). אפשר להציע כבונוס צפון תל אביב (את דרום תל אביב נשמור לעצמינו)
22 בדצמבר, 2010 בשעה 11:49
מי ×–×” בכלל ×ž× ×›×œ משרד הקליטה ?
בושה וחרפה למדינה להעסיק בתפקיד בכיר את המנכל הנוכחי.. הוא היה מובטל מהישוב קצרין , עבד כמורה לביולוגיה ונטש את תלמידיו 3 פעמים לטובת תפקידים שקשורים לעסקנות מפלגתית , בנוסף לכך אין דיוק לגבי קורות חייו וצריך לברר את העיניין עד תום , אפנה לעיתונות כדי שתחקור את המנכל המתהדר בנוצות שאין לו
עכשיו גם ברור למה הוא הכפיש את המורים באולפנים …כדי להעביר את האולפנים לידיים של אנשי שלומם .
להעסיק מורים בלתי מקצועיים כדוגמת סטודנטים כדי לשלם להם שכר נמוך. אין גבול לחמדנותם של פרוטקציונרים .