עיני מחזיר עטרה ליושנה / דניאל בלוך

דניאל בלוך סוקר בטורו השבועי את סיום מאבק המורים הממושך. את השגת ההסכם זוקף בלוך לעופר עיני אשר תיווך. יו"ר ההסתדרות זוכה בטור לשבחים רבים. בהמשך חוזר בלוך לסוגיית אהוד ברק. קיים חשש מהותי שברק ייזום פעולה צבאית גדולה ברצועת עזה כדי להימנע מהתחייבותו לפרוש מן הממשלה.

פותחים שבוע/ דניאל בלוך

עיני מחזיר עטרה ליושנה

השבוע החולף הסתיים בשני ויכוחים חשובים בתקשורת – מי הרוויח ומי הפסיד בשביתת המורים הגדולה ומי אשם יותר בגרושים הפוליטיים של השבוע – אהוד ברק או אלדד יניב.

בויכוח הראשון התברר כי יש רק מנצח אחד והוא עופר עיני, יו"ר ההסתדרות. לא פעם בסיום שביתה כלשהי ישנה תחושה שניתן היה להגיע לאותו סיום הרבה יותר מוקדם ואולי אף ערב פרוץ השביתה. נכון, לעתים מוכרחים להוציא קיטור. המעסיק אינו יכול לזוז מעמדתו בלי קצת שביתה ונציגי העובדים אינם יכולים להיראות כמתמסרים בקלות. לכן, לעתים שביתה של כמה ימים היא הכרחית, אך אסור שתתמשך יותר מכמה ימים בודדים שכן אחרת הנזק רב יותר מן התועלת לכל הצדדים. במקרה של המורים העל-יסודיים ברור כי ניתן היה לסיים את השביתה חודש מוקדם יותר על-פי המתווה שהציע עופר עיני ואשר התקבל בסופו של דבר.

על השאלה מי אשם בכך שהדבר לא נסתייע ניתן להשיב בנקל: כולם, חוץ מעופר עיני. סדר האשמים הוא: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שלא התערב בסכסוך באותו מועד שעיני הגיש את תוכניתו; שרת החינוך, יולי תמיר, שהופיעה בציבור כ"שפוטה" של האוצר; הממונה על השכר באוצר, אלי כהן, וצמרת האוצר שהתנהלו במו"מ ביוהרה ובזחיחות; ואחרון, אחרון, חביב יו"ר ארגון המורים, רן ארז, שלא הבין מתי הגיע הזמן לרדת מן הסולם.

עופר עיני שהופיע במוצ"ש בתכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ ה-2 הרשים ביותר בדמות של מנהיג מאוזן, הפועל על בסיס עקרונות חברתיים והיודע את גבולות כוחו במציאות הנוכחית. ההסתדרות אינה כל יכולה כבעבר והכל מצטערים על כך. עיני היה מרוסן בהתבטאויותיו אך ניכר היה כי אינו מתגעגע לימיו של חיים רמון בהסתדרות ואף לא לימיו של עמיר פרץ כמנהיג עובדים. בהערת אגב שהמראיינים לא שמו אליה לב הוא אמר שהוא מתגעגע ל"הסתדרות הישנה". רבים מאלה שעינם בראשם שותפים לגעגועיו ובהם גם יו"ר ארגוני המעסיקים, שרגא ברוש, ושר האוצר, רוני בראון. הכל מבינים שעדיף לנהל מדיניות שכר, תעסוקה ורווחה מול גוף יציג אחד מאשר להתעמת עם ריבוי ארגונים כאשר צריך להיזהר מלפגוע באגו של הנהגת כל אחד מהם.

החידוש אצל עופר עיני הוא גם בהצהרתו שהוא בא לפעול לטובת החלשים ועל כן הוא תומך ומשתתף בפעילות שמארגנת חברת הכנסת, שלי יחימוביץ, למען עובדי קבלן. הוא עומד בראש המאבק למען ביטול הקיצוץ בקצבאות הביטוח הלאומי ומודיע כי מפלגת העבודה תצביע נגד התקציב אם עוול זה לא יתוקן.

בנקודה אחת איני מאמין לעופר עיני שאינו מתכוון להיכנס לפוליטיקה. אבל הוא נוהג בשכל רב כאשר אינו מכריז על כך כבר כיום. כוחו היום נובע מבסיס על-מפלגתי בהסתדרות ומעורבות זהירה במפלגת העבודה בשלט-רחוק. לפוליטיקה יש לו עוד זמן.

אהוד ברק, שהחליף השבוע מהלומות תקשורתיות לאחר גרושיו הפוליטיים מאלדד יניב, זקוק ליועצים מסוגו של עופר עיני לצידו – אנשים שברגע זה אינם אצים-רצים לכבוש מעמד פוליטי בשורה הראשונה אך מציבים בפני ברק את האתגר החברתי-כלכלי שבלעדיו אין לו כל סיכוי לנצח בבחירות הבאות. ברק טעה כשמינה את אלדד יניב.

בנושא זה חייבים ללמוד מניסיונם של אחרים – יועצי בחירות ומנהלי קמפיינים אינם טובים בניהול מדיניות של ראש מפלגה לאחר היבחרו ולכן מיד עם תום הבחירות יש לומר להם תודה, לפרוע את הצ'ק ולומר להתראות עד לקמפיין הבא. אהוד ברק טעה תמיד בבחירת האנשים שלצידו לאחר היבחרו ובנושא זה כבנושאים רבים אחרים הוא לא נשתנה.

בינתיים עסוק ברק בניסיונו הנואש לסגת מהתחייבותו הברורה ערב ההתמודדות בסיבוב השני במפלגת העבודה לפרוש אחרי פרסום הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד. אני חושש שמחיר הנסיגה של ברק מקיום ההבטחות יהיה לא רק מחיר פוליטי. הדיבורים על "פעולה גדולה" בעזה מעוררים חשש שמא בחסות הבעיה הביטחונית יוולד התירוץ לביטול הפרישה מן הממשלה ואנו נשלם מחיר דמים עבור התרגיל הבא.

ייתכן ולא יהיה מנוס מפעולה צבאית בעזה אבל כדי להיכנס לעזה צריך לדעת מתי ואיך יוצאים ממנה. לפני פעולה רצינית צריך ברק, הממשלה והמטכ"ל לענות לשאלות הבאות:

1. האם אין דרך אחרת? למשל, מו"מ עקיף על שביתת נשק עם החמאס שתכלול את שחרור החייל החטוף, גלעד שליט, הפסקת ירי הקסאמים, הפסקת החיסולים, ביטול הסגר ופתיחת המעברים.
2. האם פעולה צבאית, בלא חזרה לכיבוש ממושך, אמנם תפתור את בעיית הקסאמים?

בלא תשובה רצינית וכנה לשאלות הללו, עם המסקנות המתחייבות, מכין לעצמו ברק את ועדת החקירה הבאה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , ,

7 Responses to “×¢×™× ×™ מחזיר עטרה ליושנה / דניאל בלוך”

  1. אלישבע הגיב:

    קשה לי לראות את עייני כגיבור המאבק.
    אני לא יודעת מספיק על התנהלותו של עייני במהלך השביתה ולכן אני לא אתייחס לכך.
    אבל לדעתי ההתנהגות וההתבטאויות של עייני בסוף השביתה היו ממש לא לעניין והחלישו מאוד את ארגון המורים ואת המאבק ויכולות להחליש מאבקים עתידיים.
    בכותרת של עיתון הארץ בבוקר של סיום השביתה (עוד לפני סיום השביתה) נכתב שעופר עייני מתנגד להסכם המתסמן
    בכתבה עצמה מופיעה הפסקה הבאה

    "לדברי גורמים במו"מ, בשעות הערב המאוחרות התברר כי יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מתנגד לחלק מההסכמות שאליהן הגיעו הממשלה והמורים.
    לטענתו, תוספת העבודה שאליה התחייבו המורים אינה מצדיקה את תוספת השכר, ולפיכך, גם סקטורים אחרים במשק ידרשו תוספת דומה – ללא תוספת עבודה מצדם. השיחות נמשכות גם בדרישה זאת . " http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=934275&contrassID=2&subContrassID=1&sbSubContrassID=0
    לדעתי זה די מזעזע שיו"ר ההסתדרות טוען שתוספת השכר אינה עומדת בקנה אחד עם תוספת העבודה שהמורים התחייבו אליה. הוא לא מודע למשכורת המזעזעות שהמורים מקבלים? הוא באמת חושב שלא מגיע להם תוספת שכר?

    עייני גם הופיע בכותרות בynet לאחר שכבר הודיעו על סיום השביתה עייני אמר שהוא הציע את ההסכם הזה כבר לפני חודש ושבעצם רוב השביתה הייתה מיותרת
    "מי שגישר בין הצדדים ×”×™×” יו"ר ההסתדרות, עופר ×¢×™× ×™. אם שואלים אותו, קשה להבין מדוע הושבתה המערכת – וספרי הלימוד הוחלפו בתוכניות הטלוויזיה –
    לחודשיים תמימים. "המתווה שנחתם הבוקר הוא בדיוק המתווה שהצעתי לפני
    כמעט חודש", אמר עיני לינט-
    "אני פשוט לא מבין למה לא עשו את זה קודם
    ולמה היה צריך להשבית את בתי-הספר והתלמידים"
    גם אם ×–×” נכון – אמירה כזאת פוגעת בארגון המורים ומנסה לגרום למאבק החשוב ×”×–×” להראות כמאבק מיותר.

    ברור כי אמירות אלו נובעות מהפחד של עייני שסקטורים אחרים במשק יבאו גם הם בדרישה להעלאות בשכר
    עייני אומר זאת בעצמו בכתבה בהארץ. עייני אמור לחתום בימים הקרובים על עלייה של 5% לכל המשק, הוא פוחד מכך שהמאבק של המורים יוכיח לשאר העובדים במשק כי בעזרת מאבק עיקש אפשר להגיע לתוספת שכר יותר ראויה .
    במקום לחזק את ארגון המורים ולשמוח על מאבק עובדים שזכה לתמיכה ציבורית רחבה עייני בחר לתת לפחד להשתלט ולהתבטא בצורה מחלישה ומאכזבת.

  2. אלישבע הגיב:

    והנה קישור גם לכתבה בynet שהתפרסמה בבוקר לאחר סיום השביתה
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3482169,00.html

  3. אלעד הן הגיב:

    מסכים עם דבריה של אלישבע. נראה שמעורבותו של עיני במו"מ היתה למעשה איום על ארגון המורים שיתקפל ועל האוצר לבל יעיז להיענות לדרישות.
    נראה שעיני יותר מהכל מעוניין לשרת את הברית שלו עם שרגא ברוש, ולדאוג ששוק העבודה (והעובדים) יהיה שקט ובלי דרישות מופלגות.

  4. דני בלוך הגיב:

    אתם טועים לחלוטין

  5. אלישבע הגיב:

    האם התגובות של עייני בשלבים האחרונים לקראת ההסכם ולאחר חתימת ההסכם נראות לך ראויות ומקדמות את מצב העובדים בישראל?
    אני מבינה שאתה חושב שאני טועה אבל אני אשמח לשמוע איך לדעתך ניתן להסביר את האמירות שלו לתקשורות סביב סיום מאבק המורים?

  6. דני בלוך הגיב:

    הוא צריך היה לשמור על השורות עם שאר האיגודים והקבוצות בהסתדרות.

  7. […] למשל, הכתיר את הטור השבועי שלו בעבודה שחורה בכותרת ‘×¢×™× ×™ מחזיר עטרה ליושנה’. נדב פרץ מציג את חסרונות מדיניותו של המזכ”ל עופר […]

Leave a Reply