שביתת עובדי אקרשטיין-ירוחם – אובדן הדרך של ההסתדרות ומפלגת העבודה

פיטורי עובד שהשתתף בדיון בבית הדין לעבודה, סירוב ההנהלה להכיר בהתארגנות, שיתוף הפעולה של המעסיק עם ההסתדרות לפירוק ההתארגנות – אלה הן הסיבות לשביתה ללא הגבלת זמן. במקום לדאוג לעובדים, ההסתדרות משתפת פעולה עם המעסיקים. התנהלות ההסתדרות ויחס מפלגת העבודה מלמדים על אובדן הדרך
מאת: רן רביב

עובדי אקרשטין ירוחם פתחו  ביום א' בשביתה שהייתה מוגבלת בשלב ראשון וכעת היא לא מוגבלת בזמן. העילה הישירה להחרפה הנוכחית היא פיטורי עובד שהשתתף בדיון על עניינם בבית הדין הארצי לעבודה.

עובדי אקרשטין ירוחם ובראשם אנשי ועד העובדים הנבחר שלהם מאוגדים בארגון כוח לעובדים. עובדים אלו, הנאבקים על זכויות אלמנטאריות כמו זכות ההתארגנות, והתייחסות אנושית ומכבדת מצד המנהלים, [האחוזים מסתבר אחד בשני], נקלעו לחזית המאבק על עיצוב בפני החברה הישראלית.

סירובה של הנהלת אקרשטין להכיר בהתארגנות החוקית שלהם, אי הקבלה של פסק הדין של בית הדין האזורי לעבודה, ויותר מכל גיוסה של הסתדרות העובדים הכללית לפירוק התארגנות העובדים של אקרשטין ירוחם, דחקו את העובדים במפעל לחזית זו.

העובדים שהחלו את המהלך בגלל התחושה ש"הם לא יכולים להמשיך כך יותר" לדבריהם, מצאו את עצמם נאבקים מול חזית אחידה במשק הישראלי. חזית המתחילה בחברת אקרשטין, ממשיכה בהתאחדות התעשיינים, ובאופן מצער למדי מחוזקת ברוח גבית חזקה של ההסתדרות הכללית.

כמה דברים מדהימים עולים מכל הפרשה הזו כפי שהתפתחה עד כה:

קודם כל על האומץ והנחישות של העובדים הרואים את אשר לפניהם, אינם מתחרטים ואינם מקבלים את הצעות ההנהלה לוותר על זכותם לייצוג עצמי. אופן הפעולה בארגון כוח לעובדים הינו דמוקרטי לחלוטין, עובדה המשאירה את ההכרעה על סכסוך העבודה ובעיקר על סיום שביתה, לפתחם של העובדים השובתים. העובדים שעובדים במפעל כבר עשרות שנים, אינם נרתעים מאוסף הכוחות המתייצבים מולם, לוקחים את האחריות על גורלם בידיהם, ואינם מוכנים להיכנע למסכת לחצים  והאיומים המנסים להניע אותם לוותר על תביעתם לייצג את עצמם.

מאבקם חושף באופן החד ביותר עד כה, את הבעיות המבניות של ההסתדרות, ואת חששה מארגון שיציג מודל אחר של התארגנות. ההסתדרות שאנשי המנגנון שלה אינם עומדים לבחירת העובדים אותם הם מייצגים, הסתערה על פי הוראתו של עופר עיני, למחרת פסק הדין של בית הדין האזורי, והחתימה את עובדי שני המפעלים האחרים באקרשטין, להסתדרות, במטרה לפרק את ההתארגנות של עובדי ירוחם.

אלא שנראה שעתה עשתה ההסתדרות עוד צעד בנטישת אחד מיעדיה המקוריים, ארגון העובדים בישראל, והעברת כוח אל העובדים, מההון והמעסיקים. שיתוף הפעולה המתהדק והולך בין עיני לברוש, שזכה לביקורות כשם שזכה לשבחים, הפך כאן ממנגנון תיאום בין מעסיקים לעובדים, עניין שיכול להיות בו חיוב רב, לקשר המשמש כדי לפרק התארגנויות עובדים, מכאן, ולבצר את מעמד המנגנון ההסתדרותי מכאן.

התגייסותה המוחלטת של ההסתדרות לטובת פירוק התארגנות זו ואחרות, והאופן הפומבי בו היא מרשה לעצמה להתייצב לטובת מעסיקים כנגד עובדים מעידה על אובדן דרך מוחלט.

אובדן דרך זה מחריף את השאלה על דרכה של מפלגת העבודה.

בעידן הנוכחי בו הפכה המפלגה לסידור עבודה עבור היו'ר שלה, עלה התאנה היחיד לכיסוי ערוות המדיניות שהיא מקדמת או שותפה בקידומה, היא ההסתדרות, ומאבקה למען זכויות עובדים בישראל.

אלא שכעת כשעלה התאנה הולך ונטמע בדבר אותו הוא אמור להסתיר, אנו חברי מפלגה שהתפקדנו למפלגה סוציאל-דמוקרטית, מתקשים למצוא אפילו את הבסיס ממנו ניתן להתחיל לבנות מחדש את המפלגה. יותר מכך בית שנחרב עד כדי כך, לא תמיד ברור שיסודותיו עדיין הם היסודות הנכונים להעמיד עליו בנין חדש, במיוחד אם נראה שחלק מהסיבה לחורבנו של הבית נעוץ ביסודות אלו.

לעומת אובדן הדרך של המפלגה, מציבים העובדים המבקשים להתארגן, אתגר לכולנו. העובדים הנאבקים על הזכות להתארגן במסגרת הנבחרת על ידם, ועושים זאת מתוך אמונה מלאה שזו הדרך היחידה בה הם יכולים לאפשר לעצמם חיים מכובדים וראויים מצביעים על דרכה ועל המקום בו צריכה לעבור עבודתה של מפלגה סוציאל דמוקרטית.

אנחנו כחברי מפלגה יכולים להחליט האם אנחנו ונציגינו בכנסת ובממשלה ישמעו את הקריאה הזו, או ימשיכו בדרכם לפירוק המפלגה.

רן רביב

בית שמש

הכותב הוא חבר ביסו'ד- ישראל סוציאל דמוקרטית, בכוח לעובדים

וכן במפלגת העבודה.

ובאותו עניין:

ביום שני 15 במרץ בשעה 17:30: משמרת מחאה בהרצליה

עובדי מפעל אקרשטיין בירוחם משביתים את המפעל במחאה על כך שההנהלה השעתה מיום חמישי עובד, כיוון שהגיע לדיון בבית הדין לעבודה בירושלים. בנוסף, היא לא איפשרה לנציג הועד להיות נוכח בבירור שנערך לעובד. זאת למרות שהעובד דובר הרוסית אינו שולט בשפה העברית ונציג הועד מבקש לתרגם עבורו את הנאמר.

ביום שני 15 במרץ, ב-17:30 ניפגש בהרצליה פיתוח למשמרת מחאה על ההתנהלות המבישה של ההנהלה.

לפרטים על מקום המפגש המדויק: רמי איתן – 054-5830565, דורון טימור – 052-8965635.

לבלוג המאבק באתר כוח לעובדים: http://ackerstein.workers.org.il/

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

10 Responses to “שביתת עובדי אקרשטיין-ירוחם – אובדן הדרך של ההסתדרות ומפלגת העבודה”

  1. אהרן לוינשטיין הגיב:

    התנהלות ההסתדרות כנגד העובדים המשלמים לה מיסים אינה חדשה.
    להזכירכם את מקרה הקלדניות בבתי המשפט,ואת עובדי רשות הדואר.
    עד שהעובדים לא התארגנו בעצמם ופנו לגורמים נוספים כמו ×›×— לעובד ולפעילים חברתיים- וכמובן לבית דין לעבודה – קופחו זכויותיהם ונעשקה הכנסתם.

    עופר עיני הוא פוליטיקאי שאינו מעונין להסתכסך עם בעלי ההון.

    טוב יעשו עובדי אקרשטיין אם ינטשו את הסתדרות העובדים וימצאו אלטרנטיבה לאיגוד המקצועי שאינו אלא נמר של נייר הנרתע ממאבק צודק על זכויות עובדיו.

  2. אני מחכה לאופוזיציה הסתדרותית מצד וועדי ההסתדרות: עד מתי תסכימו שעיני ינהל לכם את העניינים לרעתכם ולטובת ברוש וביבי?

  3. מתן הגיב:

    ועוד עניין – בחסות האור הירוק מההסתדרות, הנהלת אקרשטיין שכרה לפחות 15 ביריונים לפוצץ את שביתת העובדים במפעל בירוחם.

    כל אדם שיכול להגיע לשם יעזור למנוע מהאלימות ששברה את עובדי "חיפה כימיקלים דרום" לפני חמש שנים לנצח שוב. ניצחון של העובדים כאן יכול להיות יום חשוב לעבודה המאורגנת בישראל, ויותר מזה – הפסד עלול להחזיר אותנו שנים אחורה.

    זה הזמן להגיע לירוחם!
    כל מי שמגיע נא לדבר עם עמית דויטשר ב- 054-3311748 או אסף בונדי ב- 050-4983943

  4. בעוד אנחנו מדברים
    בריונים נשלחו למפעל, האם סיפור חיפה כימקלים דרום מ 2003 יחזור על עצמו?! רק אנחנו נקבע!
    חשוב לציין שמצד העובדים לא נעשה כמובן, שום צעד אלים, היכול להצדיק התערבות אלימה.
    ראו הודעה.

    עדכון מהשביתה בירוחם:

    חברת אקרשטיין הביאה עד כה כ 15 שומרים ובריונים למפעל בירוחם ובכוונתה להביא נוספים ככל שתוכל להשיג. העובדים זקוקים
    לכמה שיותר מתנדבים על מנת שהדבר ירתיע את הבריונים מלנקוט כלפיהם אלימות ולנסות לסלקם בכוח ובניגוד לחוק משטח המפעל.

    זה הזמן להגיע לירוחם!
    כל מי שמגיע נא לדבר עם עמית דויטשר ב 0543311748 או אסף בונדי ב 0504983943

  5. × ×¢×” הגיב:

    מצטרפת לדבריו של רן – לא ניתן למקרה חיפה כימיקלים דרום לחזור על עצמו! ונכריז די להעסקה הפוגענית והאלימה.

    בואו לירוחם לתמוך בעובדים. תפנו ל: עמית דויטשר ב- 054-3311748 או אסף בונדי ב- 050-4983943

    ואם אתם מהמרכז וזמנכם מוגבל בואו להפגנה היום בהרצליה ב-17:30
    תפנו לרמי איתן – 054-5830565, דורון טימור – 052-8965635.

    ותתעדכנו, ×›×™ לצערנו הסכסוך לא יפתר כל כך מהר ויהיו כנראה עוד לא מעט הפגנות בהרצליה בזמן הקרוב. (דורון – 052-8965635) ובאתר כוח לעובדים http://www.workers.org.il

  6. חשוב הגיב:

    מה עם משלחת מטעם ע"ש?

  7. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    שביתה באקרשטיין ירוחם היא לא בגלל גב ראש חיימוב אלה עקרונית הנהלת אקרשטיין מתעלמת מפסיקת בית בדין המחוזי שבה היא חייבת להכיר בועד .
    אקרשטיןן מנסה לבלבל בין הכרה בועד לבין הכרה בארגון עובדים בית בדין לעבודה בירושלים דן בסוגיית הכרה באירגון עובדים בלבד ..!
    לכן על אקרשטיין להכיר בועד באופן מיידי וללא תנאי עצם זה שארקשטיין לא מכיר בועד הוא מתעלם מפסיקת בית המשפט המחוזי בבאר שבע וכול שהעובדים רוצים הוא שארקשטיין יכיר בועד בלי שום תנאי ועל כך השביתה .
    כמו כו אקרשטיין לא בוחל בשום אמצעי בכי לקעקע את העובדים .
    ועל זה העובדים החליטו שלא לוותר בשום תנאי גם עם השביתה תצטרך להערך כול שידרש.
    למר סנדרכדאי מאוד שתתיחס לעובדות כמו שהן ואל תנסה להיות חכמול

  8. משל ירוחם הגיב:

    ירוחם היא המשל,
    מידת התמיכה של פעילי השמאל האותנטיים היא הנמשל.

  9. […] היא עשתה זאת באמצעות תכסיס משפטי שהצליח במקרה של אקרשטיין-ירוחם, היא נכשלה בניסיון שלה לפלג את מנחי האוניברסיטה הפתוחה […]

  10. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    אני קורא בה"עוקץ" מהיום בין היתר:"
    מה יש לכם לומר לעובדות הניקיון באוניברסיטת בן גוריון? שלי יחימוביץ', מה יש לך להגיד לעיני? ואתה עמיר פרץ, לשעבר מנהיג ההסתדרות, מה יש לך לומר בעניין? ומה אומרת על כך סיעת חד"ש בהסתדרות? ומה אומרים על כך אנשי מרצ השותפים בהנהגת ההסתדרות? ומה לגבי ח"כים חברתיים אחרים – אין לכם מה להגיד על ההתנהגות הבוגדנית והמאיימת של ההסתדרות?"

    ואני נזכר: שום דבר לא השתנה מאז 1993 כאשר התחילה ההשמדה של עובדי"פז".
    ראשי הסתדרות משת"פים,וסיעות מרצ וחד"ש(חיים חדשים) מקבלות משכורות יפות מהנהלת ההסתדרות ,כדי להוציא קולות של אופוזיציה,ולהמשיך לבגוד באינטרסים של העובדים…

Leave a Reply