על הרפורמה הסודית במוסדות התכנון כבר שמעת?
אתר החברה להגנת הטבע חושף את פרטי הרפורמה בתכנון, מציין את הסכנות בה, ומבקש מכם הקוראים לכתוב לראש הממשלה ולהביע דעתכם בנושא
למרות שמנסים להסתיר מאיתנו, הצלחנו להשיג את הטיוטה להצעת חוק התכנון והבנייה החדש. לעיונכם
ממשלת ישראל מובילה מהלך לאישור בזק של רפורמה שתשנה את פני התכנון והבניה בישראל. הרפורמה, שנהגתה הרחק מעינו של הציבור, פותחת פתח לפגיעה בשכבות החלשות ובסביבה בה אנו חיים.
הצטרפו אלינו לקריאה דחופה לשתף את הציבור לפני שיהיה מאוחר מדי
כתבו לראש הממשלה!
הרפורמה בתכנון היא הגדולה והמשמעותית ביותר שנעשתה בשנים האחרונות וצפויות לה השלכות כלכליות, חברתיות וסביבתיות מרחיקות לכת על כל תחומי החיים של כולנו ושל הדורות הבאים.
נדרשת רפורמה במערכת התכנון אך באופן אחר. הרפורמה המוצעת כיום צפוייה לייצר תכנון לקוי ואינטרסנטי שישפיע על כל היבט של חיינו. החלטות תכנוניות, שיוצרות מציאות חדשה, הינן בלתי הפיכות ומשפיעות על חייהם של האנשים למשך עשרות שנים. כמו כן, מדובר באחד החוקים המורכבים ביותר בספר החוקים של ישראל וראוי שתיקונו ייעשה תוך בחינת כל ההשלכות והשיקולים האפשריים, שכן מחירה של טעות במקרה זה הוא קשה וארוך טווח.
במטה לתכנון אחראי, קואליציה של ארגוני תכנון, סביבה וחברה בנושא הרפורמה, ביניהם החברה להגנת הטבע, סבורים כי קידום רפורמה שהשפעתה על כל אזרחי ישראל לדורות לא יכולה להיעשות מאחורי דלתיים סגורות, וכי גם לציבור צריכה להינתן אפשרות אמיתית להביע עמדתו בנושא. המטה העביר לאייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מסמך שמפרט את המהלכים הנדרשים לשיתוף הציבור בגיבוש הרפורמה בתכנון.
קיצור דרך: מה בעצם הבעיה ברפורמה?
פחות כוח לציבור
הממשלה לוקחת לעצמה כוח בלתי רגיל, תוך פגיעה בשלטון המקומי ובציבור הרחב.
» השקיפות מבורכת, אבל לא מחליפה את שיתוף הציבור
בעקבות השינוי המתגבש בחוק, המידע יהיה שקוף לציבור אבל הציבור לא יוכל להשתתף ולהשפיע על השלבים המוקדמים של תהליכי התכנון.
» יותר סיכון לשחיתות ואיום על המרחב הציבורי
כל תכנית צפויה לעבור בוועדה אחת בלבד, בניגוד למצב היום, בו תכניות שפוגעות בערכים ובנכסים בעלי חשיבות לאומית צריכים להגיע לוועדות ברמת היררכיה גבוהה יותר. משמעות הדבר – יותר קל להעביר תוכניות. למרבה השמחה החליטו לא להוציא את הולחו"ף, אבל השטחים הפתוחים עדיין נותרו מאוימים.
» הפרטה בעייתית של הליכי הבחינה הסביבתית
למעשה, מציעים להפריט את הליכי הבחינה הסביבתית שנעשים היום על ידי המשרד להגנת הסביבה. זהו פתח מסוכן לניגודי עניינים וחושף את המערכת לחוסר מקצועיות ולבחינה סביבתית לא מספקת.
» ובאופן כללי
התהליך המזורז של גיבוש הרפורמה בתכנון במשרד ראש הממשלה, שנעשה תחת מעטה כבד של חשאיות וללא התייעצות עם גורמים מקצועיים, לא יכול היה להביא לתוצר אחר מכזה שבו כל שר רואה רק את האינטרס של משרדו, אך מפספס את התמונה הגדולה – שינוי בעייתי של פניה ודמותה של מדינת ישראל. על כך ישלמו אזרחי המדינה לעד
אתר החברה להגנת הטבע ונוסחי מכתבים למשלוח
המכתב שכתב ד"ר אודי מנור לראש הממשלה
נערך על ידי דליהתגיות: איכות-הסביבה, החברה-להגנת-הטבע, הפרטה, חוק התכנון והבניה, רפורמה בתכנון, שחיתות
11 בפברואר, 2010 בשעה 14:37
במשך שנים נעשים נסיונות של בעלי הון לקבל אישור לתוכניות מנוגדות לתוכניות מאושרות (תב"ע).
בעלי ההון שקוראים לעצמם יזמים מתלוננים על הזמן הארוך שלוקח לאשר תוכניות שלהם, אבל שוכחים לציין שהם תמיד רוצים יותר ממה שמותר.
נמאס להם הפעם הם החליטו (בהמשלה) להפסיק לכתוב צ'קים מזוייפים לעקור את כספת הבנק ולשים אותה בסלון שלהם.
נראה שאחרי שנבחרי הציבור שלנו העבירו לידי בעלי ההון את הנכסים הנזילים (והפנסיות) הגיע הזמן להעביר לידיהם גם את הנדל"ן.
12 בפברואר, 2010 בשעה 15:40
קחו מרפסת תמורת מדינה.
נ.ח.
13 בפברואר, 2010 בשעה 16:49
אנחנן נובחים,והמדינה הולכת פייפן.
13 בפברואר, 2010 בשעה 17:09
הועבר על-ידי אלעד הן
מאמר חשוב על הרפורמה בוועדות התכנון:
"לחלק מיזמי הנדל"ן יש קשרים טובים במינהל מקרקעי ישראל, ובעבר הם ניצלו זאת ורכשו בזיל-הזול אדמות בחיק הטבע, בתקווה לבנות שם למשפחות מהעשירון העליון את בתי חלומותיהן – במחירים מטורפים. בינתיים, הירוקים התחזקו והפכו לשליטי הוועדות המחוזיות, ומרבית התוכניות הללו תקועות שם בדיונים אינסופיים. בדיוק שם, טוענים הירוקים, אמורה הרפורמה של נתניהו להקל ולקצר את ההליכים – ולא בבניית מגדלי מגורים פשוטים ברחובות או דופלקסים בקריית גת."
14 בפברואר, 2010 בשעה 1:01
מצאתי ב"חדשות מחלקה ראשונה":
http://www.news1.co.il/Archive/001-D-229957-00.html?tag=20-03-43
אליעזר לוין: הדיקטטורה של הוועדות המקומיות
…
כדי להבין במה דברים אמורים, נעיין בסעיף 186 להצעת החוק.נאמר בו, כי לוועדה המקומית יהיו, בין היתר, הסמכויות הבאות:
להגדיל ב-50% את הבנייה המותרת למגורים, על-פי התב"ע, עד לצפיפות של 300%, עם תקרה של 20 דירות לדונם. לדוגמא: לפנינו מגרש בן 3 דונם, שלפי התב"ע מותר לבנות עליו 40 דירות, בשטח עיקרי של 6,000 מ"ר. הוועדה תוכל לאשר לבעל המגרש לבנות 60 דירות, בשטח עיקרי כולל של 9,000 מ"ר. יחד עם שטחי שירות, כמקובל, אפשר יהיה לבנות על המגרש כ-11,000 מ"ר. היזם ירוויח 20 דירות יוקרה בנות 180 מ"ר ברוטו, שימכרו בעשרות מיליוני שקלים.
הוועדה המקומית תוכל להגדיל -50% את זכויות הבנייה של נכסים מניבים על מגרשים המיועדים לכך, עד ל-400%. לדוגמא, מגרש של 5 דונם, שמותר לבנות עליו מגדל משרדים בן 13,200 מ"ר שטח עיקרי. הוועדה תוכל לאשר להגביה את המגדל עד 20,000 מ"ר שטח עיקרי. ושוב, רווח של עשרות מיליוני שקלים ליזם.
הוועדה תוכל גם לאשר בניית בתי מלון בשטח גדול ב-50% מהמותר כיום על-פי התב"ע.
…
14 בפברואר, 2010 בשעה 10:19
הרפורמה בוועדות התכנון: חוק סודי בהחלט
07:04 | 12.2.2010 אריק מירובסקי
החוק עלול לפגוע בזכויות הקניין ואולי לכן נשמר בסוד
http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId=skira20100212_1149206
חוק סודי בהחלט
אריק מירובסקי
http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId=skira20100214_1149206
>> לפני כמה ימים, ללא הודעה מוקדמת, פורסם הנוסח המלא של הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. הדו"ח פורסם לפני תחילתו של כנס גדול בנושא, שהתקיים אתמול ביוזמת המרכז לשלטון מקומי, משרד הפנים והמועצה האזורית דרום השרון. מרבית הדוברים בכנס – בהם יו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט, יו"ר המועצה האזורית דרום השרון, מוטי דלג'ו, ראש עירית תל אביב רון חולדאי ועוד – הודו, שהספיקו להציץ בחוק החדש יום או שניים לפני הכנס – אבל זה לא מספיק. חוק, שכולל 585 סעיפים, לא כולל תוספות, ואשר משתרע על פני 240 עמודים, דורש זמן רב יותר כדי להבינו ולעכלו.
פרסום החוק מעלה כמה שאלות קשות. ראשית, כמה דוברים סיפרו כי מעולם לא נתקלו בחוק שנוסח בכזו חשאיות. היבט מטריד נוסף הוא הפער בין גודלו של החוק המוצע, שכולל מספר כפול של סעיפים מהחוק הקיים, לבין מטרות היסוד עליהן שבים ומצהירים בממשלת ישראל – קיצור הליכי תכנון ורישוי, הגדלת השקיפות בהליכי התכנון והאצלת סמכויות נוספות לוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה.
הביקורת שהוטחה בחוק עד כה, טרם שפורסם במלואו, התמקדה בעיקר בבעייתיות של ועדות התכנון והבנייה ובפגיעה אפשרית בסביבה שהחוק החדש יאפשר. ואולם אם בממשלה בחרו ללכת בדרך הקשה של ניסוח חוק חדש – כנראה שהרפורמה כוללת גם דברים נוספים.
מה עוד טמון בהצעת החוק החדשה? אף אחד עדיין לא הספיק לעיין בחוק הזה כדי להבין מה מטרותיו, מעבר לסיסמאות שהושמעו עד כה. אולי אחד הכיוונים לבחון לאן הממשלה חותרת באמצעותו הוא לעיין בסעיפים שקשורים לקניין הפרט, כלומר לכל מה שקשור לתוכניות פוגעות, שמורידות שווי של נכסים.
סעיף 403 לחוק החדש מגדיר סייג לזכאות לפיצוי של בעל קרקע, שנפגע על ידי אישור תוכנית חדשה. סעיף קטן א' קובע ש"לא יראו קרקע כקרקע שנפגעה לפי פרק זה אם הפגיעה שנגרמה לה עקב אישורה של התוכנית הפוגעת היא פגיעה של מה בכך". מה זה בדיוק "מה בכך"? כרגע לאף אחד אין תשובה. יכול להיות שהכוונה למקרה שבו הפגיעה הכספית בנכס מסתכמת באלפים בודדים של שקלים למשל; יכול להיות, לחלופין, שהכוונה היא שמשקל הפגיעה מסך שווי הנכס מסתכם באחוזים ספורים.
כשמוסיפים את סעיף ה"מה בכך" לסעיפים 398 ו-399, שמגדירים את הזכאויות לפיצויים, לסעיפים 403 ג' וד' שמגבילים את האפשרויות לתבוע פיצויים עקב הקמת מתקן ביטחוני שפוגע בקרקע, וכן לחוק ההפקעות החדש מתקבלת תמונה לפיה המדינה מנסה להצר את צעדיהם של בעלי מקרקעין שנפגעו.
אם הדברים אכן נכונים, החוק החדש מהווה פגיעה בזכויות הקניין, ואולי זו אחת הסיבות לכך, שיוזמיו שמרו על קיומו כל כך הרבה זמן בסוד.
11 באפריל, 2010 בשעה 6:12
[…] המידע המצטבר על הרפורמה המוצעת בחוק התכנון והבניה החדש, האם לא מן הראוי שתדאג שלא […]