ההיסטוריה של הכלכלה – המנהיג הפופוליסט דואג לעם
האוליגרכיה ברומא גינתה מנהיגים פופוליסטים שדאגו לעם ולא לבעלי-ההון, וסילקה אותם מתפקידם. מנהיגינו היום אינם פופוליסטים
מאת: ק. טוכולסקי
פופוליזם, זול להמונים יקר לאוליגרכיה
המושג פופוליזם הוא מושג מגונה, כל ילד יודע זאת, אנחנו מתוכנתים לחשוב ככה. פופוליסט הוא נוכל אויב למדינה ושודד האורב לפתח קופתה. פופוליזם מושג שנולד מהמילה הרומית פופולוס, הפך – במשך מאות שנים של שלטון אליטות שתמיד חפשו יותר רכוש, הון וכוח לעצמם – למילה רעה ולא בכדי.
הפופוליסט הראשון היה הטריבון הרומי טיביריוס גרקכוס. גרקכוס נבחר לכהונת טריבון (כהונה שמאפשרת העלאת חוקים והטלת וטו על חוקים באסיפת העם), ובניגוד לעמיתיו לכהונה פעל להעביר רפורמות למען האזרח הרומי הפשוט, רפורמות שנועדו להטיב עם העם ואת מצבו, נשמע רע ולא אחראי לא?
בשנת 133 לפנה"ס, עם בחירתו של גרקכוס הייתה רומא במצב לא פשוט. מצד אחד הרפובליקה שהפכה לאימפריה הייתה בשיא של עוצמה. 13 שנים לאחר החרבת קרתגו הייתה רומא בעלת שליטה מוחלטת בים התיכון והמעצמה היחידה בחלקו המערבי. עושר רב זרם לרומא, והתרכז בידיהן של משפחות האצולה, האריסטוקרטיה הרומית שהלכה והתעשרה בעוד העם הרומי הפשוט, מקרבו יצאו החיילים, שנלחמו את מלחמותיה של רומא, הלך והתרושש. מעמד האיכרים שממנו גויסו החיילים הלך וחוסל, שכן עשירי רומא רכשו את אדמותיהם. הם ניצלו את הונם לרכוש עוד ועוד אדמות ולפתח חוות גדולות בהן עבדו עוד ועוד עבדים. האיכרים הקטנים והחופשיים נדחקו, במקרה הטוב תמורת תשלום זעום, במקרה הרע בפינוי כפוי. היות ואבי המשפחה היה חייב בשרות צבאי ארוך, קל היה לדחוק את משפחות האיכרים. יותר ויותר אנשים פשוטים נדחקו מהפריפריה הכפרית לרומא העיר שהניגודים בה בין אוליגרכיה עשירה של משפחות אצולה ששלטו בסנאט וההמון הלכו וגדלו.
טיביריוס גרקכוס, היה יוצא דופן בקרב האצילים. בניגוד לשאר עמיתיו וחבריו למעמד, הוא החליט לעשות משהו למען העם, במטרה להחזיר את הרפובליקה למצב בו כל אזרח רומי יהיה בעל אמצעי קיום. הוא התמודד על משרת הטריבון, וזכה בבחירות לאחד המקומות. מיד לאחר זכייתו הציע גקרכוס רפורמה אגרארית שתאלץ את האוליגרכיה הרומית לוותר על החוות שתפסה, ולחלק חלק ניכר מהאדמות באיטליה בין אזרחי רומא חסרי הרכוש. גרקכוס הטיף נגד התבססות על עבודת עבדים בחוות ענק שרוששה את האיכר הרומי. וכך היה לפופוליסט הראשון.
הסנאט, בית הנבחרים של הרפובליקה התנגד. בסנאט לא ישבו אזרחים רומים פשוטים אלא רק בנים למשפחות האוליגרכיה הרומית. הם ראו במעשיו של גרקכוס פשע שכן הם, בעלי ההון המעטים, יצגו כמה מאות משפחות עשירות שנהנו מהסדר הקיים.
לאחר שנכשלו בעצירת הרפורמות של גרקכוס, יצאו במסע הסתה נגדו, הוא תואר כרודן שכן בניגוד לשאר בעלי התפקידים לא פעל למען 300 משפחות אלא למען העם. הוא גונה כפופוליסט, אוהד העם. לאחר שנכשלו בהסתה נגדו ולא הצליחו למנוע את בחירתו לכהונה שנייה, רצחו אנשי הסנאט את גרקכוס. בכוח הצבא שהונהג בידי אצילים, הם הכניעו את התסיסה וביססו את המשך שלטונם עד לעלייתו של הפופוליסט הבא לגדולה, יוליוס קיסר. גם הוא נרצח, בתואנה שהיה דיקטאטור שרצה לחסל את הרפובליקה.
בעוד העם הרומי הופך מעם של איכרים זעירים ובעלי מקצוע להמון מובטל, שנדחק לחיי עוני בגלל עבודת עבדים, הרפובליקה הגנה על בעלי חוות העבדים, הסוחרים הגדולים ומשפחות האצולה, והבטיחה את התעשרותם. כמובן, הדיקטאטור הזה נסבל בידי האוליגרכיה כל זמן שניצח מלחמות שמילאו את כיסיה, ונרצח רק לאחר שהחל ברפורמות קרקעיות ואחרות במטרה להטיב את מצבם של בני העם הפשוט. בעלי הון סובלים דיקטאטורים כל עוד הם ממלאים את כיסיהם בכסף.
מאז ועד היום מי שיש לו מגנה את מי שנאבק למען החברה כולה כפופוליסט. הם עושים זאת בהצלחה, מי מאיתנו יקום ויגיד שפופוליזם זה דבר טוב? מי מאיתנו יגיד שפופוליזם הוא אכן זול? הוא הופך את חיי ההמונים לזולים, והוא עולה ביוקר לבעלי ההון. אלה שמאחורי מושגים כמו פחות מיסים ואחריות תקציבית מחביאים את השיטה שמאפשרת להם להתעשר יותר ויותר.
למעלה מ-2100 שנים עברו מאז ניסיונו של גרקכוס. לנו נשאר רק להמשיך ולנסות, להמשיך במאבק הפופוליסטי למען הפופולוס או להיכנע לשלטון ההון.
קריאה מומלצת: ת. מומזן, דברי ימי רומא, מסדה, ת"א, תשכ"א
תגיות: בעלי הון, ההיסטוריה-של-הכלכלה, מסים, פופוליזם, צמצום-פערים, תקציב
קישור קבוע
7 תגובות
Email This Post
8 בפברואר, 2010 בשעה 13:59
מאמר זה מלמד עד כמה חשובים לימודי ההיסטוריה להעמקת הידע בשפה. נהוג היום להשתמש בתואר פופוליסט למנהיג הפועל בתפקידו כדי למצוא חן בעיני העם, ולאוו דווקא לעשות לטובת העם. זוהי משמעות אירונית של המושג. מאמר זה מראה את המשמעות הליטראלית של המושג.
מאמר זה מראה עד כמה חשוב ללמוד היסטוריה. תהליכים שהתרחשו בעבר מתרחשים בואריאציות שונות בימינו. ידע העבר תורם להבנת ההווה.
תודה לטוכולסקי
8 בפברואר, 2010 בשעה 14:20
גם חלק מהפופוליסטים ברומי היו למיטב זכרוני פופוליסטים מהסוג האירוני. לצערי אני לא זוכר כרגע דוגמאות ספיציפיות.
8 בפברואר, 2010 בשעה 14:45
אח,מומסן,מומסן,איך קראתי בשקיקה בילדותי את תולדות רומא המרתקים.(עד היום אני חובב נלהב של העולם העתיק ושרידיו המדהימים).
הקיסרים שבאו אחרי יוליוס לא נטלו סיכונים.סיפקו "לחם ושעשועים"בהם גלדיאטורים נאבקו זה בזה למוות באמפיתיאטרונים
נשמע מוכר ,"כוכב נולד" ולעזאזל כל השאר?
איפוא טיבריוס גרקכוס המעודכן לשנת 2010 ?
8 בפברואר, 2010 בשעה 16:56
יחי טוכולסקי! ! !
8 בפברואר, 2010 בשעה 23:07
טיביריוס גרקכוס לא דאג לעם אלא לצבא הרומי. החוק הרומי קבע כי רק בעלי רכוש יגויסו לצבא.
גרקכוס רצה לחלק רק את האדמות שעפ"י חוק נחשבו לאדמות ציבוריות, ושימשו בפועל את האצולה.
הוא גם רצה בנוסף שיגייסו גם אנשים יותר עניים ממה שקבע החוק. בנוסף הוא רצה לגרש זרים מהעיר שבאותה תקופה היו לטינים לא רומאים.
בקיצור הוא היה חלק מהאליטה הצבאית שהדבר האחרון שעניין אותו היה העם.
9 בפברואר, 2010 בשעה 8:05
לשחר, האריסטוקרטים בסנאט הורידו את מגבלת הרכוש עוד לפני בחירתו של גרכוס לטריבון וגייסו מכל הבא ליד כולל עבדים משוחררים וילדי עבדים עוד לפני טיביריוס גרכוס.
9 בפברואר, 2010 בשעה 21:45
כל הכבוד טוכולסקי,
אחד הטובים שלך.