לתרום לנפגעי הרעש בהאיטי – דרך חברה ממשלתית

משרד החוץ של מדינת ישראל מתרים אזרחים לסיוע לנפגעי הרעש בהאיטי. האם זה טוב או רע מנקודת מבט סוציאל דמוקרטית? אנחנו במערכת לא הצלחנו להחליט
אבי לביא, פעיל "עבודה שחורה", המליץ לנו לפרסם את קריאת משרד החוץ לאזרחים לתרום לנפגעי הרעש בהאיטי, באמצעות תרומה שתועבר דרך חברה ממשלתית בשם "איגוד – החברה להעברת טכנולוגיה".

חברה זו עוסקת מאז שנות ה-60 בהדרכה למומחים מרחבי העולם בנושאים טכנולוגיים שונים, והיא פועלת כזרוע ביצועית של אגף מש"ב במשרד החוץ (למידע נוסף כאן). בניגוד לחברת "אגרקסקו" בעלת המוניטין, שאותה הפריט השר שלום שמחון, את "איגוד" עדיין לא הפריטו.  

היו במערכת שלנו כאלו שראו נקודה חיובית בכך שמדינת ישראל "מגדילה ראש" בנושא הסיוע, ולא מותירה (גם) את התחום הזה לשלל עמותות החסד. לעומת זאת, לאחרים צרמה העובדה שממשלה שיש לה תקציבי מיליארדים לא מתביישת לשנורר תרומות מהאזרחים (וזה אחרי שנתוודענו לעודפי גביה של 4.4 מיליארד ש"ח ביחס לתחזיות). אז מה דעתכם?

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

6 Responses to “לתרום לנפגעי הרעש בהאיטי – דרך חברה ממשלתית”

  1. אבי הגיב:

    א. תודה שפירסמתם.

    ב. בדיעבד אחרי ששלחתי לכם את הפניה הרגשתי לא נוח. פשוט בגלל שהיה שווה לבדוק קודם האם הכסף "מסומן". כלומר האם הוא ילך רק לנפגעי האיטי, או פשוט יזרום לחשבון חברת הבת הזו. אני לא יודע, ואני מבטיח לבדוק ולעדכן. התחושה שלי שזה לא חשבון ייעודי שנפתח לאירוע הספציפי הזה, אלא מדובר בחשבון הרגיל והשוטף של החברה. ולכן לאף אחד שיתרום לא מובטח שהכסף מיועד רק לנפגעי האיטי.

    ג. פורסם בידיעות דף מרוכז של גורמים שאליהם אפשר לתרום. וזה כבר על אחריות הקוראים. שווה לבדוק מראש אם הכסף מסומן כאמור.
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3835594,00.html

    ד. מש"ב הוא אחד מהגופים ×”×›×™ ציוניים לדעתי בממשלה. הרמב"ם אמר שהצדקה בעלת המעלה הגדולה ביותר, היא לא בהכרח זו שניתנת בסתר, אלא זו שמאפשרת לעני לעזור לעצמו. הייתי מכפיל ומשלש את תקציביו והפרוייקטים שלו. אגב, זכור לי שראיתי פעם כתבה שמדברת על מחקר שלפיו ישראל נחשבת דווקא מהתורמות הקטנות ביותר במערב למדינות העולם השלישי. אז לפעמים ההד התקשורתי לא תמיד קשור למציאות. ואגב, לגבי תרומות – מתנהל באקדמיה ובכלל ויכוח לגבי עד כמה התרומות עוזרות, מה ההשפעה שלהן, איך כן עדיף לתרום, כמה וכדומה. הדיונים שם חשובים וראויים אך קטונתי עכשיו מלפרטם. ולטעמי כרגע יש להתעסק ב"כיבוי אש".

    ה. אני חושב שעצם הויכוח במערכת, יהיו אשר יהיו הטיעונים, מבטא את החשיבות של עצם הקיום של עמותות במקביל. לא כולם מרוצים מכך שהמדינה משנוררת מהאזרחים או חושבים שהיא צריכה לעסוק בכך. ולכן תמיד יש את האופציה לעקוף את הממשלה.

    ו. לגבי עצם טיעון השנוררות. אולי באמת היה עדיף שמהעודפים היא תוסיף לתמיכה בנפגעים שם. אבל לדעתי יש חשיבות שהציבור, גם העניים שבתוכו, יתרמו למען העניים והנזקקים יותר ישירות. להבדיל נניח מהעיקרון שעניי עירך קודמים לעניי עיר אחרת.

  2. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    נפגעי הרעש זקוקים לצוותים וציודים רפואיים,למזון,אוהלים והציוד הבסיסי להישרדות.
    לכסף אין כלל משמעות במדינה הרוסה זאת.
    לכן ,לדעתי,נושא התרומה לא רלוונטי.

  3. למיכאל הגיב:

    כך כתוב בעמוד דף משרד החוץ שמופיע בקישור:
    "המשלחת, בסדר גודל של כ-220 איש ובראשם אנשי משרד החוץ, כוללת בית חולים שדה ויחידת חילוץ של פיקוד העורף, וכן צוותי מד"א ואנשי משטרה."

    והדיווחים בחדשות אכן מדברים על בית חולים שדה ישראלי, כמעט היחידי שם. צוותי החילוץ אכן כבר כמעט לא יכולים להיות יעילים לצערנו. אלפי אנשים פגועים ששרדו עלולים למות מהפגיעות שלהם.

  4. יונתן הגיב:

    לגבי עודפי הגביה – לא הייתי נתלה בהם. שיטה ידועה של אגף התקציבים היא להציג יעדי גביה נמוכים ולהיות "מופתעים" מכך שהם מושגים. יש שיגידו שזו שמרנות בריאה ויש שלא יסכימו.

  5. אבי הגיב:

    ביררתי והחשבון שפורסם הוא ייעודי לסיוע להאיטי.

    לפי מה שנאמר לי בשיחה עומד לצאת מטוס נוסף לשם.

    בתקשורת שמעתי גרסאות שונות לזמן הפעילות הצפוי של המשלחת שם- משבועיים עד חודש וחצי נוספים.

  6. אבי הגיב:

    דוגמית קטנה לויכוח על התרומות:
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3836494,00.html

    המאמר הזה עובד היטב לטובת הטענה של ביקורת התרומות שאומרת שהמערב תורם בעיקר כדי למרק את מצפונו המוסרי היהודי-נוצרי,ולפעמים בלי להתוודע להשלכותיהם השליליים של התרומות והסיוע.

Leave a Reply