תודעה מעוותת של נטל מס גבוה
ב-7/10/07 פרסם משרד האוצר הודעה לעיתונות בדבר פירסום דו"ח הכנסות המדינה ממיסים. הדו"ח כולל השוואה למדינות ה – OECD (לשנת 2005). ההשוואה, לפי פקידי האוצר, מלמדת שבחישוב היחס שבין נטל המס לתמ"ג, הייתה ישראל מדורגת באמצע – במקום ה-14 מתוך 31 מדינות.
לוטם פרן-פרח, בעל תואר במשפטים וכלככלה ומתמחה במשפט, מסביר אך זה עובד באמת.
האם כלכלני האוצר יודעים מתמטיקה?
מקריאת דו"ח מנהל הכנסות המדינה אותו פרסם משרד האוצר, כנראה שהתשובה לכך שלילית. אלא אם הם יודעים, אבל חושבים שהציבור מטומטם, ולכן מרשים לעצמם לשקר לנו בפנים.
מסקנת משרד האוצר, כפי שפורסמה בהודעה לעיתונות: נטל המס בישראל גבוה במיוחד!
חבל רק ששכחו לספר לנו שהמדינה עם התוצר לנפש הכי גבוה (חוץ מלוקסמבורג שאינה מהווה מדד לכלום), היא נורווגיה, שבה נטל מס ביחס לתל"ג עומד על – 45%!
משרד האוצר מנמק את המסקנה בכך שהתמ"ג בארץ נמוך ביחס למדינות ה – OECD, אבל כשמחשבים את היחס בין התמ"ג לנטל המס, המסקנה היא שגם נטל המס בישראל נמוך ביחס למדינות אלו.
היכן עובר האמצע? או חשבון קטנוני פשוט
ראשית, האמצע בין 1 ל-31 הוא 16, מה שאומר ש-14 הוא קצת מעל לאמצע. מה גם שהמדינה הניצבת במקום ה-14 מבחינת היחס בין נטל המס לתוצר לנפש בין מדינות ה-OECD היא הונגריה, שבה היחס הוא 37.1%. בישראל, להזכירכם, היחס הוא 36.8%.
אותי לימדו כבר בכיתה א' ש- 36 זה פחות מ-37, ולכן לא ברור איך אנחנו במקום ה-14 (כלומר מעל להונגריה) ולא במקום ה- 15.
האם האזרחים ירוויחו מהורדת נטל המס?
משרד האוצר לא טורח להסביר לנו מדוע נטל המס בארץ גבוה. מבחינתו של משרד האוצר ההשוואה כוללת רק שני מרכיבים:
1. מהו המס הממוצע שהישראלי משלם.
2. מהו התוצר הממוצע שהישראלי מייצר.
שאלות כגון על מה אנחנו מוציאים, אינה רלוונטית כנראה מבחינת משרד האוצר.
לדוגמא: המדינה הקרובה ביותר לישראל מבחינת נטל המס כחלק מהתוצר היא ניו-זילנד. האם באמת סבורים נערי האוצר שהעובדה שגם בניו-זילנד וגם בישראל מעט יותר מ- 36.5% מהתוצר משולם כמס, מספקת לאזרחי שתי המדינות את אותן השירותים?
האם נערי האוצר אינם יודעים, למשל, שבישראל שישית מהתקציב מופנית למשרד הביטחון, בעוד שבניו-זילנד תקציב הביטחון הינו 0.73% מתקציב המדינה?
המשמעות היא פשוטה: החלק של המס אשר מכסה בישראל את השירותים הציבוריים, שאינם ביטחון, נמוך באופן משמעותי משל ניו-זילנד. מכן, שאם רוצים רמת מיסים כמו במדינות המערב המפותחות אבל מוציאים הרבה יותר מהן על ביטחון, התוצאה היא שירותים אזרחיים (חינוך, רווחה, בריאות, תחבורה, איכות סביבה) ברמה של עולם שלישי.
פקידי האוצר סומכים על העיתונות השטחית המפרסמת נתונים ללא בדיקה, ועליכם, הקוראים, המקבלים את הכתוב בעיתון כתורה מסיני. זו ורק זו הסיבה לכך שנערי האוצר יכולים להציף אותנו במספרים ונתונים מעוותים. קריאה ביקורתית מגלה את השקרים בהם נוקט משרד האוצר, המשרתים את מטרתו ויוצרים תודעה מעוותת של נטל מס גבוה. שקרים שיצדיקו את המהלך המתוכן של הורדת המס.
אז אולי אנחנו המטומטמים?
קריאה מומלצת:
גיא רולניק – הארץ: נטל המס שעל כתפיכם
theMarker:משרד האוצר: "נטל המס בישראל נראה גבוה במיוחד"
עומר שרביט: בעלי ההון יודעים לתגמל את מי שמשרת אותם
יצחק שפי: הלשכה המרכזית לפאטה מורגנה
תגיות: דמגוגיה, הון-שלטון, מיסוי, משרד-האוצר
קישור קבוע
5 תגובות
Email This Post
15 באוקטובר, 2007 בשעה 7:36
די כבר עם הכינוי "נערי האוצר". הוא גם דמגוגי וגם מעליב.
15 באוקטובר, 2007 בשעה 8:18
כדאי גם לקרוא את מאמרו של גדי חזק מאוניברסיטת בן-גוריון המפריך את ניתוחי אדוני האוצר: http://www.vanleer.org.il/Data/UploadedFiles/econsoc/1/dispute4.pdf
15 באוקטובר, 2007 בשעה 18:59
משלמים הרבה מסים? איזה קשקוש…
ב-7/10/07 פרסם משרד האוצר הודעה לעיתונות בדבר פירסום דו”ח הכנסות המדינה ממיסים. הדו”ח כולל השוואה למדינות ה – OECD (לשנת 2005). ההשוואה, לפי פקידי …
15 באוקטובר, 2007 בשעה 20:49
הלשכה המרכזית לפאטה מורגנה:
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=98991&blogcode=7622845
16 באוקטובר, 2007 בשעה 1:56
תודה שפי.
ברשותך אוסיף לינק של הפוסט לקריאה מומלצת.