פיו וליבו אינם שווים: המקרה של השר יצחק הרצוג
"הגיע הזמן שהממשלה תיקח בחזרה לידיה את המושכות בתחום החברתי", קובע שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג. דנה שני-עצמון – סוציאליסטית טובה (כהגדרתה), המעורבת במאבק כנגד הפרטת מעונות החוסים – מבקשת לשתף אתכם בידע שצברה, ולקרוא אתכם קריאה ביקורתית בדבריו של השר.
השר בוז'י הרצוג הוא מהדוברים היותר רהוטים בקרב השרים. מעורבותי המצומצמת במאבק הגדול כנגד הפרטת המוסדות לחוסים (מפגרים) לימד אותי להקשיב היטב ל"גילוי וכיסוי" שבדברי השר.
הרצוג: "לצערי הרב, הממשלה התמכרה לפעילות הארגונים והעמותות, מה שמכונה 'המגזר השלישי', והמצב הזה לא טוב ולא בריא. אני חוזר ואומר שעל הממשלה להוביל את הנושא, להיות מעורבת בהליכים המתבצעים, ולא להסתפק בישיבה מהצד. יש בשיטה הזו של מעורבות ארגונים ועמותות יתרונות וחסרונות. היתרונות הם שמדובר בגופים מקצועיים, המודעים מקרוב לצרכי השטח, הרואים בפעילותם שליחות חשובה. מאידך נוצר כאן מצב בעייתי משהו במשולש הזה הכולל את הממשלה, ארגוני 'המגזר השלישי' והחברה. את הנושא הרגיש הזה אמורה לבחון ולבדוק ועדת שרים לשירותים החברתיים שיזמתי. בכל מקרה, חייב שיהיו הגדרות ברורות במרקם היחסים המיוחד הזה. הממשלה חייבת שתהיה לה מעורבות גדולה יותר, וכמובן, דרכי פיקוח על המתרחש".
שני-עצמון: השר אינו בטוח מהו בדיוק החסרון של המגזר השלישי, הוא צריך ועדה שתבדוק זאת. הוא מכריז שעל הממשלה להוביל ולהיות מעורבת בהליכים המתבצעים, אבל בשטח, למשל במאבק על הפרטת המוסדות לחוסים, הוא מבקש להפריט שני מוסדות כפיילוט. בישראל קיימים 50 מוסדות פרטיים (הבעלים הם עמותות, גופים ציבוריים או אנשים פרטיים). למה צריך פיילוט? יש המון דוגמאות בשטח! אלא שהשר אינו יודע לאשורו מה המצב במוסדות השונים, שכן לדעת כל הגורמים המבקרים ולפי דעתו של הרצוג עצמו, הפיקוח על מוסדות אלו אינו מגיע למינימום הנדרש מזה שנים. אז למה להפריט? יודעי דבר יגידו שזה עניין ערכי – שכך מאמין השר. אני לא שמעתי אותו אומר את זה, אבל כן שמעתי אותו מסביר שאי אפשר לעבוד במערכת הביורוקרטית של המדינה, ולכן – הפרטה היא הדבר הנכון. ואני לתומי סברתי שתפקידו הוא להפוך את המדינה למקום שאפשר לפעול בו, ולא למצוא דרכי מילוט הנוחים לאוצר אך הפוגעים בחוסים ובעובדים.
הרצוג: "אני, כמובן, מודע לתחושה הזו, ואני מבין גם מהיכן היא נובעת, מה עוד שלתחושה הזו יש אחיזה איתנה במציאות. הגיע הזמן שהממשלה תיקח בחזרה לידיה את המושכות בתחום החברתי. הממשלה חייבת לחזור להוביל אג'נדות חברתיות. חלפה אמנם רק חצי שנה מאז כניסתי לתפקיד, ולמרות המצב הלא פשוט בהם אני פועל, אני מאמין שאפשר כבר לראות הצלחות בשטח. אני מתכוון בהובלת יוזמות כמו יישום דו"ח ועדת לרון, יישום דו"ח ועדת שמידט בנושא ילדים במצוקה, וגם את היוזמה לפיצוי לניצולי שואה. הדוגמה אולי הטובה ביותר לאותה מובילות שאני מדבר היא בנושא חלוקת סלי מזון ערב החגים למשפחות נצרכות בישראל. כל השנים הציבור בישראל נחשף לפעילות החשובה שמבצעים בנושא הארגונים והעמותות. קולה של המדינה נאלם לחלוטין בנושא, וזה דבר לא נכון! אני מוביל כרגע מהלך להקמת ועדה בין משרדית שתבחן אפשרות לפעילות משותפת של כל אותם הארגונים והעמותות בצורה מסודרת בפיקוח ציבורי. בשורה התחתונה: בכוונתה של מדינת ישראל להיות מעורבת בנושא הזה"!
שני-עצמון: מהי בשורתו של השר? גם הממשלה תחלק סלי מזון!!! אבל למען האמת – מדוע שתחלק סלי מזון? זוהי פעולה אזרחית מובהקת ועתיקה, ויעידו על כך נשות הכנסייה ומצוות "מתנות לאביונים" בחג הפורים. תפקידה של המדינה הוא לדאוג שלא יהיו נזקקים לחבילות מזון, ואז יוכלו כולם לקיים את מצוות משלוח מנות איש לרעהו.
הרצוג: "שיהיה ברור: חוק הפוליו, בו טיפלתי אישית והייתי מעורב בקבלתו, חייב להיות מיושם לאלתר! זהו אכן חוק חשוב וצודק שאסור בשום אופן להקפיא! נאבקתי בנושא על מנת שהוא יהיה מיושם, אם כי צריך לעשות חושבים מחדש בכל הקשור להיקפים ועלויות".
שני-עצמון: משפט נפלא מאוד בוז'יי: צריך להפעיל לאלתר, רק לעצור קודם ולחשוב על ההיקפים והעלויות. כלומר – לא להפעיל לעולם.
דנה שני עצמון
נערך על ידי מערכת עבודה שחורהתגיות: אחריות-חברתית, הפרטה, זכויות-אזרח, יצחק-הרצוג, מדינת-רווחה, מעונות-לחוסים, משרד-הרווחה, סוציאל-דמוקרטיה
8 באוקטובר, 2007 בשעה 15:24
פיו וליבו אינם שווים: המקרה של השר יצחק הרצוג…
“הגיע הזמן שהממשלה תיקח בחזרה לידיה את המושכות בתחום החברתי“, קובע שר הרווחה יצחק (בוז’י) הרצוג.
דנה שני-עצמון – סוציאליסטית טובה (כהגדרתה…
19 באוגוסט, 2008 בשעה 6:04
[…] הכלכלי (מקדם הפרטות באמצעות נאמניו בנימין בן אליעזר, יצחק הרצוג, ושלום שמחון) ובמישור הפוליטי (זורק רפש באחרים, תוך […]
2 בדצמבר, 2008 בשעה 13:02
[…] דנה שני עצמון בביקורת מפורטת על הרצוג ב”עבודה שחורה” […]