שכר המינימום – צריך עדכון
מאיר אביטל מעלה בטורו השבועי תהיות באשר ליכולת ההתפרנסות הראויה משכר המינימום שחוקק בהמשך להתחייבותו של ח"כ עמיר פרץ. אביטל מציע לעדכן את שכר המינימום.
שכר המינימום-מתי מעדכנים אותו?
מאת: מאיר אביטל
שכר המינימום לעובד מגיל 18 ומעלה*:
בספטמבר 2008 – 3850.18 ₪
בספטמבר 2009 – 3850.18 ₪
אחרי שנים רבות שבהן שכר המינימום היה נמוך מאוד הוא עודכן בשנים האחרונות והוא כיום אלף דולר אמריקאים, כפי שהבטיח עמיר פרץ וקיים בכנסת הקודמת.
בחשבון פשוט של התפלגות הוצאות של משפחה ממוצעת בת ארבע נפשות שבה שני בני הזוג עובדים ומקבלים שכר מינימום, זאת אינה פיקציה – יש משפחות כאלה. אפשר לראות שהשכר הזה אינו מאפשר קיום בכבוד. המעסיקים מצידם הרוויחו כאן עסקה ממש טובה. הם משלמים שכר נמוך מאוד ועל פי חוק, אף על פי שבתקופות של גאות כלכלית הכנסותיהם עולות לעין שיעור. מקומם עוד יותר לשמוע בתקשורת את בעלי המפעלים הטוענים ששכר זה גבוה מידי, מייקר את עלויות היצור וכך פוגע בתחרותיות של המוצרים הישראלים אל מול המוצרים הזולים מהמזרח הרחוק. לפי דעתי זאת טענה לא נכונה ובאה מצד בעלי המפעלים רק כדי לקבל סיוע ממשלתי ו\או לדאוג ששכר המינימום ישאר נמוך על מנת לדאוג לרווחיות מקסימלית .
להעלאה המבורכת של שכר המינימום לא צורף, לצערי ובאופן תמוה, מנגנון שידאג לעדכון. שכר המינימום כשמו כן הוא, שכר נמוך ושברירי. עליות המדד התכופות, יוקר המחייה שרק מאמיר ועליית מחירי המזון בשנים האחרונות הפכו את שכר המינימום לבדיחה גרועה. על כן יש לצאת למאבק נוסף על מנת שיוקם מנגנון בתוך חוק שכר המינימום שיעדכן את השכר בהתאם לפרמטרים שונים כמו מדד המחירים לצרכן על מנת שכוח הקניה של מקבלי שכר המינימום לא יפגע והם יוכלו להתפרנס בכבוד.
_______
*הנתונים מאתר חילן טק
תגיות: זכויות-עובדים, חקיקה, מדד-המחירים-לצרכן, מדיניות-כלכלית, עמיר-פרץ, שכר-מינימום
21 בספטמבר, 2009 בשעה 9:46
מאיר, תודה על המאמר החשוב וברכות לרגל הטור החדש. אני מקווה שיהיו ח"כים שירימו את הכפפה, גם אם בכנסת הנוכחית זהו כמעט קרב אבוד מראש.
21 בספטמבר, 2009 בשעה 17:45
מנגנון לעדכון שכר המינימום הוא חשוב. גם העדרו אינו מקרי – יש מי שרוצה שכל עדכון של שכר המינימום, ילווה במאבק ממושך ומתיש. השאלה הא האם ניתן להבטיח שבשנה שכזו, שהתאפיינה בין השאר בקיצוצי שכר במקומות מסוימים ובהקפאתו באחרים – מנגנון העדכון לא יביא לכך ששכר המינימום ירד.
21 בספטמבר, 2009 בשעה 18:37
מאיר אביטל
ברכות חמות על הטור החדש.
מוצאת אני לנכון להצדיק אותך על עניין שכר המינימום – הגיע הזמן שעובד ישתכר שכר גבוה יותר. לא יתכן שעובד יעבוד שעות מרובות ולא יקבל שכר הולם לעבודתו.
יישר כוח המשך להילחם
איילת
22 בספטמבר, 2009 בשעה 19:08
ו שמא פשוט לא נסתפק במינימום?
נתאגד ונדרוש שכר ראוי!
http://www.workers.org.il
22 בספטמבר, 2009 בשעה 23:11
קטע מהניו-יורק טיימס
http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/subjects/i/income/income_inequality/index.html?inline=nyt-classifier
The causes of income inequality are hotly debated and tend to fall into two broad categories. There are market forces — like increased trade and technological advances — which have made highly skilled and well-educated workers more productive, thus increasing their pay.
And there are institutional forces, like deregulation, the decline of unions and stagnation in the minimum wage.